Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Μαορί, που πήραν μέρος στην ηρωική μάχη που είναι γνωστή ως η Μάχη της 42ης Οδού, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στον δρόμο των Τσικαλαριών στα Χανιά.

Η Μάχη της 42ης Οδού αποτελεί θρυλική στιγμή της μαχητικής παρουσίας του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών, ANZAC στην Κρήτη.

Στην περιοχή στην οποία σήμερα βρίσκεται ο δρόμος από Σούδα προς Τσικαλαριά, ήταν στρατοπεδευμένοι δυο λόχοι του 2/7 Τάγματος Αυστραλών μαζί με Νεοζηλανδούς Μαορί του 28ου Τάγματος. Ο δρόμος αυτός ήταν τότε και η μοναδική διέξοδος προς Μαλάξα.

Στις 27ης Μαΐου 1941 χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες και αξιωματικοί αναχαίτισαν την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων, κοντά στα Τσικαλαριά, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τη φυγάδευση των συμμαχικών στρατευμάτων από τις νότιες ακτές του νησιού.

Πριν από 5 χρόνια η οικογένεια ένός πολεμιστή της εποχής, του Reg Saunders, του λόχου 2/7 άρχισε την προσπάθεια για την τοποθέτηση μνημείου στο συγκεκριμένο σημείο.

Το μνημείο που θα θυμίζει τη μάχη αυτή αλλά και την δυνατή παρουσία του ΑΝΖΑC στην Κρήτη, έγινε πραγματικότητα και αποκαλύφθηκε σήμερα παρουσία Αυστραλών, Νεοζηλανδών, της οικογένειας που πήρε την πρωτοβουλία και φορέων.

 

 

Μεταξύ των δωρητών είναι η οικογένεια Ανδριωτάκη από το Σίδνεϊ, η Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ και Ν.Ν. Ουαλίας, η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μελβούρνης και η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook