Στην Φιλανδική πόλη ΤURKU εορτάστηκε φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διήμερο 18 και 19 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Κοινότητα είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να δημιουργήσει εξελίξεις που αφορούν τη «Γαλάζια Οικονομία». Περισσότεροι από 800 συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών αξιωματούχοι της ΕΕ, εθνικών κυβερνήσεων, πανεπιστημίων, ναυτιλιακών εταιρειών, ερευνητικών κέντρων παρακολούθησαν 20 σεμινάρια και 2 συζητήσεις - πάνελ υψηλού επιπέδου.

Η φετινή διοργάνωση είχε τίτλο  «Επενδύσεις στην ανταγωνιστική Γαλάζια Οικονομία - Ανάπτυξη : για έξυπνες και βιώσιμες λύσεις» με σκοπό να διαμορφωθούν τα πρακτικά βήματα που χρειάζονται για την αξιοποίηση και τη χρήση της καινοτομίας.

Σε αυτή την πολύ σημαντική διοργάνωση η Περιφέρεια Κρήτης δεν ήταν μόνο παρούσα αλλά και ιδιαίτερα ενεργή. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Αλεξάκης, με την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου της CRPM (του δραστήριου Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Περιφερειών) συμμετείχε και παρακολούθησε σεμινάρια ενώ είχε επαφές με αξιωματούχους των Γενικών Διευθύνσεων MARE, GROW, MOVE καθώς και με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Αλιείας & Θαλάσσιας Πολιτικής κ. Vella.

Πρόσθετα ο Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχε για να εκφράσει τη φωνή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών στη Συζήτηση των Συμπερασμάτων της Διοργάνωσης μαζί με στελέχη της Κομισιόν, Ευρωβουλευτές, Προέδρων Εταιρειών Ναυτιλιακού Τομέα και Κυβερνητικούς Αξιωματούχους από Ευρωπαϊκές Χώρες. Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε :

 - Στην ανάγκη να διευρυνθεί η γνώση για τη Γαλάζια Οικονομία και να ενταχθεί αυτή στις Περιφερειακές Στρατηγικές της Έξυπνης Εξειδίκευσης
- Στην προώθηση των θαλάσσιων επενδύσεων και στον συντονισμό τους.
- Στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Παράκτια Διαχείριση
-Στην ανάγκη διεύρυνσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης στα θαλάσσια θέματα.

Περισσότερες πληροφορίες στο:  http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/home