Προοπτικές εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγικών δομών στον πρωτογενή τομέα 

Τις προοπτικές εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγικών δομών στον πρωτογενή τομέα ανέδειξε το 3ο Ελληνογερμανικό φόρουμ Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Eμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιείται στις 23 και 24 του μηνός, στο Ηράκλειο Κρήτης, σε συνεργασία με την εταιρία – μέλος του, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Μιλώντας στο κεντρικό μέρος του φόρουμ με θέμα το Ελληνογερμανικό πλαίσιο συνεργασίας και προώθησης των ελληνικών εξαγωγικών εταιριών, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για τις ισχυρές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και τόνισε την ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τη σημασία των επενδύσεων, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλει να είναι εξωστρεφής, να βασίζεται στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών επί του ΑΕΠ με προοπτική να φτάσουν τα ποσοστά των άλλων μεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας σε τεχνικά θέματα προώθησης εξαγωγών», υπογράμμισε ο υπουργός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την τόνωση των εξαγωγών, όπως π.χ. ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που πρόκειται να ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα και εστιάζει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και στην προώθηση της νεανικής τεχνολογίας και καινοτομίας, το ΕΣΠΑ και οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες που πλέον δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. 
 
«Με εντυπωσιάζει η πολύ υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και είμαι βέβαιος ότι και ο γερμανός καταναλωτής θα πειστεί από αυτήν την ποιότητα. Γνωρίζοντας την κατάσταση και έχοντας υπόψη την υφιστάμενη δυναμικότητα, δημιουργήσαμε το 2014 ως Πρεσβεία μαζί με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μια ομάδα εργασίας. Στόχος της είναι η στήριξη των εξαγωγών προς τη Γερμανία και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού ελληνικών επιχειρήσεων.», ανέφερε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Peter Schoof, στο χαιρετισμό του. 
 
Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα κυριαρχούν στις εξαγωγές της Περιφέρειας Κρήτης με μερίδιο που ανέρχεται στο 59% του συνόλου των εξαγωγών, ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, υπογραμμίζοντας ότι δύο χώρες, η Γερμανία και η Ιταλία, απορροφούν το 47,5% των εξαγωγών της Περιφέρειας, όταν 10 χώρες απορροφούν το 75% των εξαγωγών.

«Η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στην ελληνική οικονομία είναι υψηλή υπερβαίνοντας το 3% του ελληνικού ΑΕΠ – ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27» τόνισε ο κ. Μαΐλλης για να προσθέσει ότι «μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου προς την κατεύθυνση της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση, φυσικά, του κόστους παραγωγής, αλλά και η βελτίωση της οργάνωσης για την προσέγγιση αγορών αποτελούν προκλήσεις» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία για την ενίσχυση των εξαγωγών. Χρειάζονται πραγματικά ανταγωνιστικές αγορές, χωρίς στρεβλώσεις και κατεστημένα μονοπώλια. Χρειάζεται επίσης ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που αναδεικνύουμε ως υπέρτατο στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, να επιβάλλονται φορολογικά μέτρα που τρέπουν σε φυγή κάθε σοβαρό επενδυτή. Αυτή η αντιφατική λογική – από τη μια να προσκαλούμε επενδυτές και από την άλλη να τους διώχνουμε, μέσω της  υψηλής φορολογίας – πρέπει να σταματήσει», σημείωσε με έμφαση.
  
Η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις, τόνισε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ. «Εμείς, στη BASF, πιστεύουμε ότι η γεωργία είναι η σπουδαιότερη δουλειά στον κόσμο. Η γεωργία δεν είναι μόνο η καλλιέργεια της γης αλλά και η παροχή τροφής για όλους μας. Το μέλλον ανήκει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Μέσα από την στήριξη της συλλογικής προσπάθειας ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών αλλά και τον συνδυασμό της βιώσιμης γεωργίας με τον τουρισμό μπορούν οι ελληνικοί διατροφικοί θησαυροί να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό», πρόσθεσε

Αξίζει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο του φόρουμ οργανώθηκαν δύο πάνελ, το πρώτο υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με θέμα: «Best practices για την εισαγωγή των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά» και το δεύτερο, υπό το συντονισμό του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Νέοι δρόμοι για το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα.»
 
Στο μεταξύ, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αφού ευχαρίστησε τη συνδιοργανώτρια εταιρία BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, επεσήμανε ότι οι νέες δράσεις του Επιμελητηρίου έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των ελληνογερμανικών σχέσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πρόσφατη διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ και την επιχειρηματική αποστολή στο Βερολίνο, όπου ελληνικά start-ups ήλθαν σε επαφή, όχι μόνο με χρηματοδότες, αλλά και με γερμανικές βιομηχανίες, ενώ τόνισε ότι το καλοκαίρι, φέτος, στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου, στις 21 Ιουνίου, είναι προσκεκλημένος και θα παραστεί ως επίσημος ομιλητής ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Fraport, Dr. Stefan Schulte.
 
Από την πλευρά της, η κα Μιχαέλα Μπαλή, Εκπρόσωπος του Germany Trade and Invest, του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, υπογράμμισε τη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων για την ελληνική οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα τις εξαγωγές προς τη Γερμανία, ανέδειξε πιθανούς τρόπους συνεργασίας με γερμανικές επιχειρήσεις και εστίασε στις απαιτήσεις των Γερμανών καταναλωτών
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης στην Κρήτη, που σηματοδοτεί την ένταση των προσπαθειών των Κρητών εξαγωγέων για αύξηση των εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά. «Η Γερμανία παραδοσιακά βρίσκεται στην πρώτη δυάδα των κυριότερων αγοραστών των Κρητικών προϊόντων, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί καταναλωτές αναγνωρίζουν την αξία και την ποιότητά τους»,  ανέφερε, ενώ η κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης υπογράμμισε ότι «μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα 62 επιχειρήσεις και 322 προϊόντα».          

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο  κ. Γιώργος Περάκης, Διευθυντής Καταστήματος Ηρακλείου της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η Εθνική λειτουργεί διαχρονικά ως αρωγός της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, κατέχοντας συγκριτικά πλεονεκτική θέση λόγω των κεφαλαίων της και της ρευστότητάς της, αλλά και στηρίζοντας τα υγιή επιχειρηματικά σχέδια των πελατών της  και ιδιαίτερα αυτά που είναι προσανατολισμένα στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
 
Ο κ. Νίκος Κατσαρός, π. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας του New York College, ανέφερε ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ το Νοέμβριο του 2010 αναγνώρισε τη μεσογειακή κρητική διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ενώ ανέλυσε τη σημασία που έχουν για τη διατροφή μας το ελαιόλαδο, ο οίνος και το σιτάρι, η χρυσή τριλογία., όπως είπε, που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου.
 
Η Γενική Διευθύντρια της DEKRA Akademie ΕΠΕ, θυγατρικής του Ομίλου DEKRA, κα Δήμητρα Ρουσβανίδου, παρουσίασε τις δραστηριότητες της εταιρίας, οι οποίες, όπως ανέφερε, επικεντρώνονται στην επιμόρφωση, κατάρτιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο τουρισμός, καθώς και η γεωργία, αποτελούν τις ναυαρχίδες της ελληνικής οικονομίας και χρειάζονται καταρτισμένους επαγγελματίες σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, οι οποίοι να γνωρίζουν τις ανάγκες και απαιτήσεις της παγκόσμια αγοράς, συμπλήρωσε η κα Ρουσβανίδου.
 
Σημειώνεται ότι η δεύτερη μέρα του φόρουμ περιλαμβάνει Β2Β συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιριών του κλάδου τροφίμων. Το Φόρουμ φιλοξενήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ενώ παράλληλα αποτέλεσε μέρος της πρωτοβουλίας για την προώθηση των εξαγωγών, που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγικών εταιριών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook