Το «Σύνδρομο άρρωστου κτιρίου» έχει αναγωριστεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1982.

Οι γιατροί ανά τον κόσμο διαπίστωσαν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι υποφέρουν από διαταραχές που προκαλούνται από τα κτίρια στα οποία δουλεύουν.

Οι εργαζόμενοι σε ένα «άρρωστο κτίριο» παρουσιάζουν ερεθισμό, φλεγμονή ή μόλυνση στα μάτια, στο λαιμό, στο φάρυγγα και τη μύτη τους. Επίσης αποκτούν βραχνάδα στη φωνή και επίμονο βήχα ενώ, οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι τους ταλαιπωρούν σχεδόν καθημερινά.

Ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, ενώ νιώθουν μονίμως καταβεβλημένοι και κουρασμένοι. Έχουν δυσκολία συγκέντρωσης σε ό,τι κάνουν με αποτέλεσμα να μην είναι αποδοτικοί και παραγωγικοί. Τέλος, πολλοί παρουσιάζουν εξανθήματα και τους πιάνει μια επίμονη φαγούρα στο δέρμα.

Τα προβλήματα αυτά στο σύνολό τους, αποδίδονται από τους γιατρούς στα άρρωστα κτίρια. Το άρρωστο κτίριο αναγνωρίζεται από το σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, τις σωληνώσεις που είναι χαλασμένες ή σκουριασμένες και τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού τα οποία αναπτύσσουν πολλά μικρόβια, όπως βακτήρια και μύκητες. Όλο αυτό, προσδίδει στο κτίριο ένα «άρρωστο» χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και τοξίνες, που σε πολλές περιπτώσεις μεταδίδονται ραγδαία σε όλο το κτίριο.

Όσο για τον αέρα που κυκλοφορεί στο κτίριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συστήματα τεχνητού αερισμού ευθύνονται για τη μετάδοση ασθενειών, όπως η ασθένεια των λεγεωνάριων.

Οι ερευνητές από τον Καναδά λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, αποφάσισαν να κάνουν μία μελέτη η οποία θα αφορά στην αποτελεσματικότητα της ακτινοβολίας με υπεριώδεις ακτίνες μέσα στα συστήματα αερισμού με στόχο τη μείωση των μικροοργανισμών.

Να σημειωθεί, ότι η ακτινοβολία εντός των συστημάτων γίνεται με συσκευές τύπου UVGI (Ultraviolet Germicidal Irradiation), οι οποίες αν και χρησιμοποιούνται ευρέως στη Β. Αμερική στην Ευρώπη δεν είναι τόσο διαδεδομένες.

Οι Καναδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τις συσκευές αυτές σε 3 κτίρια πλήρως σφραγισμένα, δεν είχαν δηλαδή παράθυρα ανοικτά για να μπαίνει καθαρός αέρας και χρησιμοποιούσαν μόνο συστήματα αερισμού. Οι συσκευές χρησιμοποιήθηκαν διαδοχικά για 1 έτος, τις έθεταν σε λειτουργία δηλαδή για 12 εβδομάδες και στη συνέχεια για 4 εβδομάδες τις σταματούσαν.

Στα κτίρια αυτά, τα οποία αξιολογήθηκαν με «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», εργάζονταν συνολικά 771 άτομα, τα οποία ωστόσο, δε γνώριζαν κάθε πότε λειτουργούσαν τα συστήματα ακτινοβολίας UVGI.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές UVGI κατάφεραν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό το φορτίο σε μικρόβια και τοξίνες μέσα από τα συστήματα αερισμού των κτιρίων αυτών. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια μειώθηκαν κατά 90%, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν κατά 40% λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και κατά 30% λιγότερα προβλήματα ερεθισμού στη μύτη, μάτια και λαιμό.

Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση κατά 20% όλων των συμπτωμάτων που συνοδεύουν το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου ενώ, η μείωση των μυϊκών πόνων έφτασε στο 50%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συστήματα υπεριώδους ακτινοβολίας βοηθούν στην αποστείρωση των συστημάτων αερισμού σε ένα κτίριο και καταπολεμούν σε πολύ μεγάλο βαθμό το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου» προσδίδοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook