Ο καθένας μπορεί να νοικιάσει το σπίτι του σε ξένους χωρίς να θεωρείται κατάλυμα έναντι πολύ καλής αμοιβής – “Εξαφανίζονται” τα σπίτια για αστική μίσθωση στα Χανιά

Στη σελίδα 935 του τρίτου Μνημονίου (δείτε εδώ) που ψηφίστηκε τον Αύγουστο κρύβονταν για πολλούς η δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά τα εισοδήματά τους αρκεί να είχαν τη σωστή πληροφόρηση και τη διάθεση να φύγουν για λίγο από το σπίτι τους και να το νοικιάσουν νομιμότατα σε ξένους, με την ημέρα, την εβδομάδα ή το μήνα, έναντι πολύ καλής αμοιβής. Ήδη δεκάδες άτομα στα Χανιά, διαφόρων επαγγελμάτων αλλά και άνεργοι, έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βγάλουν χρήματα στην κυριολεξία μέσα από το σπίτι τους, νοικιάζοντας ελεύθερα δωμάτια και οικίες είτε μέσω δημοφιλών διαδικτυακών σελίδων όπως η Airbnb είτε μέσω ιδιωτικών μισθωτηρίων συμβολαίων. Αποτέλεσμα όμως αυτής της πρακτικής που διαδίδεται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, είναι ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στα σπίτια προς διάθεση για αστική μίσθωση.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν όσοι νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε ιδιώτη χωρίς να έχουν σήμα του ΕΟΤ ή χωρίς να έχουν συνάψει το προβλεπόμενο συμβόλαιο, επιβαρύνονταν με τσουχτερά πρόστιμα που μπορούσαν να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ. Τώρα ο καθένας μπορεί να διαθέσει για 90 μέρες το σπίτι προς ενοικίαση (σε σύνολο 90 ημερών, όχι μια τριμηνιαία μίσθωση) κόβοντας απλά αποδείξεις.

Πώς μπορεί ο καθένας να νοικιάσει το σπίτι του ή δωμάτια – Τι συμβαίνει στα Χανιά

Στο τρίτο μνημόνιο και το ΦΕΚ 94Α/2015, συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση ενός άρθρου (του άρθρου 2 του ν.4276/2014)  για τις μισθώσεις ακινήτων με την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε απλούς πολίτες να  νοικιάσουν το σπίτι τους σε ξένους τουρίστες χωρίς αυτό (το σπίτι) να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και επομένως χωρίς οι ίδιοι να υπόκειται στο φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για καταλύματα τα οποία φέρουν το σήμα του ΕΟΤ.

Για τη μίσθωση του ακινήτου, ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ως επαγγελματίας του τουρισμού και η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης  μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκρονικής Διακυβέρνησης, στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr για να λάβει το μοναδικό αριθμό καταχώρησης της μίσθωσης. 

“Εκτινάχτηκαν” οι ενοικιάσεις σπιτιών σε ξένους στα Χανιά μέσα σε λίγους μήνες

«Δεν υπάρχει παράνομο πλέον. Μπορεί ο καθένας να νοικιάζει το σπίτι του ένα τρίμηνο και να κόβει αποδείξεις», σημείωσε στο Flashnews.gr ο κτηματομεσίτης Γιάννης  Κριαράς.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των σπιτιών που χρησιμοποιούνται στα Χανιά για τουριστικούς σκοπούς, από 800 που ήταν πέρυσι, φέτος φτάνουν τα 1600,  ποσοστό διπλάσιο από το 2015.

Ένας αρκετά διαδεδομένος τρόπος που χρησιμοποιείτε για την γρήγορη και εύκολη ενοικίαση των σπιτιών είναι μέσω της ιστοσελίδας της Airbnb, η οποία παρέχει μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να νοικιάσει ελεύθερα δωμάτια, σπίτια, βίλες, εξοχικά, ή οτιδήποτε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ύπνο, σε ξένους με την ίδια ευκολία που γίνεται κράτηση σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Έμεινε χωρίς σπίτια για αστική μίσθωση η πόλη

Η μνημονιακή αυτή πρόβλεψη, ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2015 και ήδη όπως φαίνεται, την έχουν εκμεταλλευτεί  πάρα πολλοί Χανιώτες με αποτέλεσμα ωστόσο να υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες που αποτυπώνονται με την μείωση των διαθέσιμων σπιτιών για αστική ενοικίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Κριαρά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη σπιτιών για αστική μίσθωση, καθώς πολλοί Χανιώτες μετατρέπουν τα σπίτια τους σε τουριστικά και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των νέων κατασκευών λόγω κρίσης, εντείνει την στενότητα που υπάρχει. «Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν σπίτια για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος», σημειώνει ο κ. Κριαράς προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί και στο μέλλον λόγω της αύξησης  των σπιτιών που μετατρέπονται σε τουριστικά και της ανάγκης των ιδιοκτητών τους να ενοικιάζουν σπίτια εντός του αστικού ιστού σε μια αγορά που δεν «ανανεώνεται» με νέες οικοδομές. 

Πάντως, ανεξάρτητα αν για κάποιους αυτή η πρακτική δημιουργεί προβλήματα, σε μια τουριστική περιοχή όπως τα Χανιά, το άνοιγμα της «τουριστικής αγοράς» σε πολίτες αποτελεί σημαντική οικονομική ευκαιρία, και δημιουργεί αξιόλογα εισοδήματα, συμπληρωματικά ή κύρια. Και ότι περισσέψει από τα κέρδη μπορεί να… διατεθεί για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook