Ένας κύκλος εκδρομών στην ενδοχώρα του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 22 Μαΐου 2016 από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού και με την πολύτιμη συνδρομή των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου καθώς και με τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου.

Οι εκδρομές αυτές ξεκίνησαν στις 31 Ιανουαρίου από τις Δαφνές, το Βενεράτο, το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου και την Ιερά Μονή Παλιανής, συνεχίστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου στον οικισμό του Προφήτη Ηλία, στο Φρούριο Τεμένους και στο Γιούχτα. Ακολούθησε η εκδρομή στις 8 Μαΐου στις Ασίτες και στην Ιερά Μονή του Άη Γιώργη Γοργολαίνη ενώ ο κύκλος έκλεισε στις 22 του μήνα με την εκδρομή στο Μουσείο Καζαντζάκη και στην Ιερά Μονή Αγκαράθου.

Πεζοπορίες και ξεναγήσεις σε όμορφες γωνιές της κρητικής υπαίθρου, γεύσεις, μυρωδιές και εικόνες από την Πεδιάδα, το Μονοφάτσι, το Τέμενος, το Μαλεβίζι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι ακολούθησαν σε  αυτές τις εκδρομές που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου. Συνολικά ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 500.

Όλα ήταν δωρεάν και η ικανοποίηση για όλους μεγάλη αφού  μέσα από αυτές τις διαδρομές στη φύση οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική συνείδηση για  να αναλάβουν ρόλο ενεργού πολίτη που θα υποστηρίζει με πράξεις και  λόγο την προστασία  και προβολή της Φύσης, της  Ιστορίας και του  Πολιτισμού.

Την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Ηρακλείου υποστήριξαν τα Τουριστικά Γραφεία, που εξασφάλισαν δωρεάν την μετακίνηση των συμμετεχόντων: DELTA NET,  HELLENIC ZEUS, TERRA SANTA TRAVEL, CRETAN HOLIDAYS. Ακόμα ουσιαστική ήταν η συμβολή  του Μουσείου Καζαντζάκη, της Ομάδας Εθελοντών Πολιτισμού- Τουρισμού αλλά του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου.