Σε 25% του ΑΕΠ ή 45 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, υπολογίζει τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη “διαπραγμάτευση” του 2015 η δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες Lisbon Council και η επενδυτική τράπεζα Berenberg Bank στην έκθεσή τους “The Euro Plus Monitor Spring 2016”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Μάλιστα, οι συνέπειες των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης από τον περσινό Φεβρουάριο, χειρισμοί που οδήγησαν στο δημοψήφισμα, στα capital controls, στο νέο μνημόνιο και σε νέες εθνικές εκλογές, αναλύονται στην ειδική ενότητα υπό τον τίτλο “Η ελληνική τραγωδία”.
Στην εν λόγω έκθεση υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ φέτος θα είναι κατά 6,5% μικρότερο από όσο θα έπρεπε να είναι, το Δημόσιο έχασε στη διετία έσοδα 8 δισ. ευρώ, ενώ αλλά 12 δισ. ευρώ κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση.

Το πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας είναι ορατό και στους δείκτες προόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκθεση. Όπως αναφέρεται, οι επιδόσεις της Ελλάδας επιδεινώθηκαν το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ η χώρα χρησιμοποιείται και ως παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλα κράτη που σκέφτονται να ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.

Το Lisbon Council διαπιστώνει υποχώρηση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Τονίζει ωστόσο πως κάτι τέτοιο είναι επισφαλές, λόγω της αύξησης της φορολογίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook