Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Δευτέρα ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την επόμενη Πέμπτη, θα στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι σημειώνεται «σαφής πρόοδος» στην Ευρωζώνη όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο Στέφαν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, είπε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι η Μέρκελ -η οποία έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να γίνει Σύνοδος μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη συμφωνία για την Ελλάδα- «λαμβάνει πάντα μέρος στις συνόδους κορυφής των ηγετών».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι πιστεύει πως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ενδοιασμούς».

«Το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί οπωσδήποτε σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ θα είναι επίσης εκεί», είπε ο Μάρτιν Κόταχους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δυο οργανισμοί εκφράζουν επιφυλάξεις για κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε στους Financial Times ότι η ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερη «λεκτική πειθαρχία» στη διαχείριση της κρίσης χρέους και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα δέχεται ως εγγύηση ομόλογα χωρών της ευρωζώνης που θα υποβαθμιστούν σε καθεστώς «χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με τους Financial Times, την Τετάρτη θα γίνει τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, όπου και θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες, με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δύο λύσεις που εξετάζονται και ενδεχομένως συνδυαστούν θα είναι η επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά μέσω του EFSF και η ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, μικρότερου επιτοκίου και ονομαστικής αξίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook