Με αφορμή την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε (1 Μαΐου  έως 31  Οκτωβρίου 2016) ο Δήμος Χανίων και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σταθμού  επιθυμούν να υπενθυμίσουν  στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του Δήμου ότι:

-Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά κάθε είδος καύση σε δάση , δασικές , χορτολοβιδικές και αγροτικές εκτάσεις.  

-Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στους  ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους,  ότι υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση πάσης φύσεως εύφλεκτων υλικών, σύμφωνα με την 4/2012  Πυροσβεστική Διάταξη.  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με την ανωτέρω διάταξη προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.  

Σύμφωνα με τις στατιστικές, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, από αμέλεια ή από πρόθεση. Σε κάθε περίπτωση η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το νόμο. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις  και όσοι διώκονται για ποινικά  αδικήματα  παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση(επιδότηση)  από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Μόλις  αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο που  βλέπετε την πυρκαγιά.  Μπορείτε επίσης,  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης,  να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. 

Πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και στον ιστοχώρο του Δήμου Χανίων (www.chania.gr)  στον τομέα Πολιτική Προστασίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook