Εσπερίδα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στον τεχνικό κλάδο, πραγματοποιείται το απόγευμα στο ΤΕΕ/ΤΔΚ. 

Η εσπερίδα συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ ΤΔΚ),  το Εργατικό Κέντρο Χανίων (ΕΚΧ), την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) και τον Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ)  στις 18.00 το απόγευμα στο κτήριο του ΤΕΕ ΤΔΚ, οδός Νεάρχου 23.

Νωρίτερα και στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Ανδρέας Στοιμενίδης μεταξύ άλλων  και ειδικά σε ότι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίες του κλάδου ανέφερε:

«….Μετά την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας φτάσαμε στο σημείο να εισέρχονται στην αγορά εργασίας νέοι συνάδελφοι πολλοί από τους οποίους είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, με ένα ελάχιστο μισθοδοσίας, πολύ κοντά στα 500 ευρώ. Ασκώντας ένα επάγγελμα και προσφέροντας υπηρεσίες που είναι πολύ κρίσιμες και για την ποιότητα, την ασφάλεια και την λειτουργικότητα ενός έργου για την κοινωνία και την οικονομία. Εμείς καλέσαμε τους εργοδότες να προχωρήσουμε εκ νέου στην σύναψη νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.»

Όμως σε κρίση βρίσκεται και το θέμα της ασφάλειας στον χώρο της εργασίας είπε ο κ.Στοιμενίδης:

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης ανέφερε:

 «Στα Χανιά ο τεχνικός κλάδος υποφέρει καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι. Η οικοδομή έχει βουλιάξει και δεν συζητάμε βέβαια για τα μεροκάματα που είναι πενιχρά. Αυτή η πολυποθητη ανάπτυξη που μας έχει τάξει η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει φτάσει ακόμη. Δυστυχώς έχουν εξαγγείλει πολλά έργα, αλλά έργα δεν βλέπουμε.
Για τα εργατικά ατυχήματα, δυστυχώς έχει αποδειχθεί πως τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι αυτά που πρέπει. Η προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων για την ασφάλεια και υγειινή στην εργασία θα συνεχιστεί, καθώς εκτός από τα ατυχήματα έχουμε και τις ασθένειες  από τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε….»

Επίσης ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος  Χανίων ΣΤΥΕ Γιάννης Πολόκος είπε:

«Τόσο στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και σε εκείνο της ασφάλειας στην εργασία, πρέπει να κινούμαστε προς το συμφέρον του τεχνικού κλάδου γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πλέον σημαντικός.»

Το πρόγραμμα της εσπερίδας
 
18.00 – 18.15 Προσέλευση
18.15 – 18.30 Χαιρετισμοί
Ελευθέριος Κοπάσης, Πρόεδρος ΤΕΕ- ΤΔΚ
Γιάννης Μανωλικάκης, Πρόεδρος Ε.Κ. Χανίων
18.30 – 18.45 «Συμμετοχή και Ρόλος των Εργαζομένων»                                    
Ανδρέας Στοϊμενίδης,  Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός,
Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ/ΣΤΥΕ,  Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
18.45 – 19.15 «Προετοιμασία Εργοταξίου από το γραφείο μέχρι την εκσκαφή»
Διονύσης Χατζηδάκης Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Εμμανουήλ Γωνιωτάκης ΤΕ Μηχανολόγος Μηχανικός
Επιθεωρητές Εργασίας ΣΕΠΕ
19.15 – 19.30 «Συνήθεις Κίνδυνοι σε Χώρους Εργασίας»
Γιάννης Παλόγος , Μηχ.  Περιβάλλοντος, MSc, Πρόεδρος  ΠΤ ΣΤΥΕ Χανίων
19.30  Ερωτήσεις – Στρογγυλό Τραπέζι
 
Συντονιστής: Σπύρος Σοφιανός, Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης
Προεδρείο: Γιάννης Μανωλικάκης, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Μανώλης Φανταουτσάκης (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΣΕΤΕΕ), Γιάννης Παλόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook