«Δεν βάζουμε χρήματα χωρίς περισσότερες εγγυήσεις για το χρέος», τονίζει το Ταμείο – «Ολική επαναφορά» από το ΔΝΤ που ζητά νέα μέτρα – Επιμένει για πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ… αλλά ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να υπάρξει συμφωνία 

Αν και στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε η αίσθηση ότι η ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, φυσικά μέσω χρηματοδότησης, ήταν κάτι αρκούντως εφικτό, σήμερα αξιωματούχος του ΔΝΤ αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν «έχει στην κατοχή του ένα ξεκάθαρο και λεπτομερές σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

«Στην ουσία θα πρέπει να υπάρξει διαβεβαίωση ότι το «πακέτο» των μέτρων που προτείνει η Ευρωζώνη είναι ταυτόσημα με αυτά που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί το χρέος. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε το κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι τα ακριβή μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους και προσέθεσε ότι «το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση εάν ο στόχος του πλεονάσματος δεν υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα. Όλοι κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης αναφορικά με το ελληνικό χρέος και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016 με τρόπο που να «καλύπτει» το Ταμείο και ως εκ τούτου να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συμπλήρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια ώρα που η Κομισιόν, προσπαθεί να αποφασίσει εάν η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup οδήγησε σε… συμπλήρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, έκανε αρχικά λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο», το οποίο προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Η Κομισιόν, με αυτόν τον τρόπο επαναλαμβάνει ευθαρσώς την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «Μετά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης όλων των προαπαιτούμενων και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να αποδεχθούν το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, βάσει του προγράμματος. Η δεύτερη δόση του προγράμματος του ESM θα γίνει τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) ώστε να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους και να επιτρέψει μία αρχική κάλυψη των χρεών του δημοσίου προς την πραγματική οικονομία».

Όμως λίγο αργότερα αποφάσισε, πιθανώς αντιλαμβανόμενη και τις αντιδράσεις να αλλάξει την λέξη «συμπληρωματικό» με «συμπληρωμένο» εκδίδοντας νέα διορθωμένη ανακοίνωση!

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook