Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 25% έως 30% μέσω της ανταλλαγής ομολόγων προτείνει η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ελληνικό χρέος.

Η Allianz είναι η δεύτερη εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, προηγήθηκε η γερμανική τράπεζα Commerzbank, που προτείνει τη διαγραφή τμήματος της αξίας των ελληνικών ομολόγων, καθώς εκτιμά ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz Πολ Ατσλέιτνερ δήλωσε στους Financial Times Deutschland ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, ούτως ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με νέα αξίας 70», ανέφερε σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουν μια εθελοντική και de facto μείωση του χρέους κατά 30%, επιμηκύνοντας παράλληλα την διάρκειά τους», ανέφερε

Τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, επικαλούμενη έγγραφο της Allianz, ανέφερε ότι η γερμανική εταιρία υποστηρίζει ένα «κούρεμα» 25%.

Στο τέλος του 2010, η Allianz κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο οικονομικός διευθυντής της Allianz δήλωσε ότι με μια περικοπή χρέους ύψους 25%, το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 50 δισ. ευρώ και θα διαμορφωνόταν κάτω από τα 300 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ατσλέιτνερ πρότεινε τα ομόλογα αυτά να έχουν την εγγύηση ταμείου στο οποίo η Ελλάδα θα επενδύσει τα χρήματα που θα λάβει ως δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESFF).

Καθώς τα νέα ομόλογα θα ενέχουν χαμηλότερο ρίσκο, θα μπορούσαν να έχουν επιτόκιο 5 έως 6%, πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, είχε προτείνει οι ιδιώτες πιστωτές να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που ήδη κατέχουν με νέα 30ετή ομόλογα, η αξία των οποίων θα είναι μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τα υφιστάμενα, και επιτόκιο 3,5%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook