Πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό όμως πρέπει να περάσουν 48 ώρες ώστε οι σεισμολόγοι να είναι βέβαιοι

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ,  που ταρακούνησε χθες το νησί, ιδιαίτερα την ανατολική Κρήτη όπου έγινε περισσότερο αισθητός, ωστόσο αν δεν περάσουν 48 ώρες οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Αυτό επεσήμανε στο Flashnews.gr ο σεισμολόγος, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι δική του εκτίμηση είναι πως ο σεισμός που αναστάτωσε τους κατοίκους κυρίως της Ανατολικής Κρήτης, ήταν ο κύριος και δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερο γεγονός.

Όσον αφορά την προειδοποιήση για τσουνάμι που εκδόθηκε μετά τον σεισμό, ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι κάθε φορά που γίνεται ένας υποθαλάσσιος σεισμός, εκδίδεται προληπτικά προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι η οποία εντός δεκαλέπτου αναρείται είτε επιβεβαιώνεται. Κάτι τέτοιο προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς καθώς η επιστημονική εκτίμηση για το αν δημιουργηθεί τσουνάμι, είναι χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες εως ότου συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα. Αν μέσα σε δέκα λεπτά δεν έχει προκληθεί τέτοιο φαινόμενο τότε η προειδοποίηση αναιρείται και λήγει ο προληπτικός συναγερμός στις αρχές.

Οι ρωγμές στην Παιδαγωγική Ακαδημία ήταν παλιές

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι ρωγμές που εντοπίστηκαν στην Παιδαγωγική Ακαδημία στο Ηράκλειο, δεν προκλήθηκαν από τον χθεσινό σεισμό αλλά ήταν παλιότερες, όπως διαβεβαίωσαν συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Οι ρωγμές το επόμενο χρονικό ΄διάστημα θα αποκατασταθούν και οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Δείτε εδώ βίντεο από το εσωτερικό καταστήματος τη στιγμή εκδήλωσης του σεισμού

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook