Αντιμέτωπος με ισχυρή πολιτική πίεση εξαιτίας των κολοσσιαίων διαστάσεων που έχει λάβει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνει ότι θα καθυστερήσει η θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής προκειμένου να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητηθούν οι εξελίξεις. Θα προηγηθεί την Τρίτη η κατάθεση του βαρόνου των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, της Ρεμπέκα Μπρουκς και του παραιτηθέντα επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στέφενσον ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βρετανίας στη Νότιο Αφρική. Οι καταιγιστικές εξελίξεις υποχρεώνουν τον Ντέιβιντ Κάμερον να επισπεύσει την επιστροφή του από την Πρετόρια, ώστε να βρίσκεται την Τετάρτη στο Λονδίνο.

Η Βουλή των Κοινοτήτων επρόκειτο να διακόψει την Τρίτη τις εργασίες της για περίοδο έξι εβδομάδων, ωστόσο ο Ντ.Κάμερον δήλωσε πως θα πρέπει να καθυστερήσει η θερινή ανάπαυλα και να παραταθεί η βουλευτική περίοδος κατά μία ημέρα ώστε να έχει τη δυνατότητα να πάρει το λόγο την Τετάρτη κατά την επιστροφή του από την Αφρική.

«Ίσως να είναι σωστό να έχουμε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη, ώστε να έχω τη δυνατότητα να προβώ σε μία ακόμη δήλωση, να ενημερώσω τη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις της δικαστικής έρευνας και να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις θα προκύψουν σήμερα ή αύριο» επισήμανε.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες για τον Ντέιβιντ Κάμερον των τελευταίων αποκαλύψεων στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που οδήγησαν την Κυριακή στην θεαματική παραίτηση του αρχηγού της βρετανικής αστυνομίας.

Ο ίδιος ο Κάμερον επιχείρησε να πάρει αποστάσεις του από την παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, δηλώνοντας ότι ο ρόλος της αστυνομίας στον σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τελείως διαφορετικός από τον ρόλο της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση με την οποία εξηγεί την παραίτησή του, ο Πολ Στέφενσον, αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, περιλαμβάνεται μία μικρή δηλητηριώδης φράση που προορίζεται για τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Παραδέχεται ότι παραιτείται εξαιτίας των κατηγοριών για τις σχέσεις ανάμεσα στην αστυνομία και την News International, «και ιδιαίτερα με τον Νιλ Ουόλις», πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας News of the World, o οποίος εργάσθηκε ως σύμβουλος της Σκότλαντ Γιαρντ μετά την αποχώρησή του από την εφημερίδα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Αλλά «αντίθετα με τον κ. Κόουλσον , ο κ. Ουόλις δεν παραιτήθηκε από τη News of the World και καθ' όσον γνωρίζω δεν αναμείχθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο στην αρχική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές» αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει ο παραιτηθείς αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ.

«Δεν ήθελα να θέσω σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για έναν ύποπτο [τον Οουόλις] που σαφώς διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Κόλσον» συνεχίζει ο Πολ Στέφενσον.

Ο Άντι Κόουλσον είναι η αχίλλειος πτέρνα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος τον προσέλαβε ως επικεφαλής των πρωθυπουργικών συμβούλων επικοινωνίας αμέσως μετά την αποχώρησή του από την News of the World, τον Μάιο 2007.

Ο Κόουλσον παραιτήθηκε τον Ιανουάριο και περιλαμβάνεται στους δέκα υπόπτους που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποκλοπές.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι εξήγησε το πρωί της Δευτέρας ότι «η αστυνομία είναι μία τελείως διαφορετική περίπτωση από την κυβέρνηση. Έχουν την ευθύνη της έρευνας και είναι σημαντικό να θέσουν ένα όριο ανάμεσα στα πρόσωπα που διεξάγουν τις έρευνες και τα πρόσωπα που υπόκεινται στις έρευνες».

Η ίδια διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Πολ Στέφενσον παραιτήθηκε με τη θέλησή του και ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις.

Η Daily Telegraph προβλέπει σήμερα δύσκολους καιρούς για τον Κάμερον. «Αντί να μειώσει την πίεση επί του Ντέιβιντ Κάμερον, η παραίτηση του σερ Πολ την αυξάνει» γράφει η εφημερίδα.

in.gr