Για μια ακόμη φορά η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, με τη χορωδία της, έδωσε επάξια το παρόν  με δημόσια εμφάνισή της στο «κλεινό Άστυ», μαζί με άλλα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Χώρας, συμμετέχοντας σε κοινή μουσική Συναυλία, στο πλαίσιο θεσμοθετημένων δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που για πρώτη φορά υλοποιούνται το τρέχον σχολικό έτος, με ευοίωνα αποτελέσματα. Ο λόγος, για τη δράση υπό τον τίτλο, «Σύμπηξη χορωδίας Βυζαντινής Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής, της Δευτεροβάθμιας  Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», όπως χαρακτηριστικά οριοθετείται στα υπηρεσιακά έγγραφα του αρμόδιου Υπουργείου και η οποία έλαβε χώρα στην Ελληνική πρωτεύουσα  την 10η Απριλίου ενεστώτος έτους. 

Σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων,  η σχολική αντιπροσωπεία, απαρτιζόμενη από 5 ιεροσπουδαστές ( μέλη της σχολικής χορωδίας) και δύο εκπαιδευτικούς, τον Διευθυντή της Σχολής Θωμά Παναγιώτου και τον καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνο Στεφανάκη, Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αναχώρησε αεροπορικώς από  Χανιά στις 9 Απριλίου, ημέρα Σάββατο. 

Με την άφιξή της  στην Αθήνα, η μαθητική ομάδα αρχικά επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο, όπου στην επιμελημένη ξενάγησή της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους θησαυρούς της βυζαντινής μας κληρονομιάς, τις μοναδικής αξίας εικόνες, τα καλλιτεχνημένα χειρόγραφα και λοιπά πεποικιλμένα λειτουργικά σκεύη, και να μυσταγωγηθεί στον θαυμαστό κόσμο της βυζαντινής καλλιτεχνικής παράδοσης. 
Στη συνέχεια, μαζί με τις αντιπροσωπείες των άλλων Σχολείων, συμμετείχαν στο γεύμα που παρατέθηκε στο Ενοριακό Κέντρο του ι. ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στην «αδελφή» Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, κατά την οποία δόθηκε η δυνατότητα μιας χρήσιμης αναστροφής με τους σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό της ιστορικής Σχολής. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε τις εσπερινές ώρες με φιλάδελφο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των μελών των χορωδιών, στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου.

Την επομένη, κυριώνυμη ημέρα της μουσικής Συναυλίας, Κυριακή 10 Απριλίου, η χορωδιακή ομάδα της Σχολής, με τις χορωδίες των άλλων Εκκλησιαστικών Σχολείων, εκκλησιάσθηκαν τις πρωινές ώρες στον ι. ναό Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Κατά την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολών πλαισίωναν τιμητικά το δεξιό ι. αναλόγιο, δημιουργώντας κλίμα ιερής κατάνυξης και μεταρσίωσης στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Μετά τη Θ. Λειτουργία προσφέρθηκε φιλοξενία, με πλούσιο κέρασμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος απήυθυνε επίκαιρες πατρικές νουθεσίες, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με τους μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων, οι οποίοι τις μεσημβρινές ώρες συγγευμάτισαν στο Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Αχαρνών.

Αργά το απόγευμα, η αντιπροσωπεία της Σχολής, μαζί με τις χορωδίες των λοιπών Εκκλησιαστικών Σχολών, συμμετείχε στην επίσημη, κοινή μουσική Συναυλία που δόθηκε στην Αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» της Αθήνας, η οποία απαρτιζόταν από δύο μέρη. Εξ αυτών, το πρώτο περιελάμβανε την απόδοση επιλεγμένων βυζαντινών ύμνων, ενώ το δεύτερο την εκτέλεση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών από διάφορα διαμερίσματα της Χώρας, υπό τη Διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου καθηγητού της Ριζαρείου Γεωργίου Ζήσιμου, σε μία υπέροχη μουσική πανδαισία η οποία, με την άψογη παρουσία και τον απόλυτο συντονισμό των χορωδιών, έτερψε και κατασυγκίνησε το εκλεκτό, πυκνό ακροατήριο. Το εύσημο γεγονός τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλατζής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, αιδεσιμολογιώτατος Σταύρος Μπόζος, εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών, καθώς και Διευθυντές και εκπαιδευτικοί Εκκλησιαστικών Σχολών «εν αιθούση πληθούση».


Την εκδήλωση προλόγισε, με εμπνευσμένη προσλαλιά, ο αιδεσιμολογιώτατος  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, ενώ ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκλεισε προσηκόντως την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τον έπαινό του για την επιμελημένη διοργάνωση,  τον συντονισμό και την όλη παρουσίαση αυτής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη θρησκευτική και εθνική διάσταση και σπουδαιότητα τόσο της Βυζαντινής όσο και της Παραδοσιακής Μουσικής, αντίστοιχα, καθώς και την ανάγκη της συστηματικής σπουδής και καλλιέργειας αυτής, για τη διατήρηση και αναβίωση της πολύτιμης εθνικής μας κληρονομιάς. Μετά την επιτυχή υλοποίηση της δράσης, το Υπουργείο παρέθεσε αξιοχρέως τιμητικό δείπνο σε κέντρο στο «Μοναστηράκι», στο οποίο παρεκάθισαν τα μέλη των χορωδιών, με εκπαιδευτικούς και Διευθυντές των Σχολείων τους.

Στην καλλιτεχνική και πνευματική αυτή εσπερίδα, η οποία δικαίωσε τη φιλόμουση συλλογική προσπάθεια με το άψογο αποτέλεσμα αυτής, η συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης αναδείχθηκε ομολογουμένως καθοριστική. Αυτό υπήρξε, αδιαμφισβήτητα, καρπός της ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας που καλλιεργείται ευμέθοδα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην ιεροσπουδαστική Κοινότητα, χάρη στην υποδειγματική διδαχή, τις καινοτόμες πρωτοβουλίες, τη συστηματική πρακτική άσκηση και τον ένθεο ζήλο του υπεύθυνου καθηγητή. Σε αγαστή συμπόρευση και απόλυτο συντονισμό με αδελφά Εκκλησιαστικά Σχολεία, η Πατριαρχική Σχολή της Μεγαλονήσου, με την επίλεκτη χορωδιακή της ομάδα, έδωσε δυναμικά το στίγμα της δημόσιας, επίσημης παρουσίας της, δικαιώνοντας για πολλοστή φορά την ιστορική λαμπρή μουσική της παράδοση στον χώρο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook