Στο Aveiro της Πορτογαλίας βρέθηκαν 4 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου μαζί με μαθητές και καθηγητές από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Τσεχία και Κροατία, ολοκληρώνοντας έτσι τις διακρατικές δραστηριότητες μάθησης που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο “UNESCO HERITAGE”  στο οποίο το σχολείο συμμετέχει από το 2014.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Φίλη Μαρία και Μαρκοδημητράκη Παρασκευή.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε, μαζί με μαθητές και καθηγητές από 6 ευρωπαϊκές χώρες, το κεντρικό κτίριο του Agrupamento de Escolas Dr. Mário Sacramento.

Πρόκειται για συγκρότημα σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο υπάγονται συνολικά επτά σχολικά κτίρια.

Μετά την υποδοχή στο κεντρικό κτίριο, οι αποστολές μεταφέρθηκαν την περιοχή Aradas, 6 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του συγκροτήματος αλλά και να συμμετάσχoυν σε εργαστήριο με θέμα «Η χρήση των ΤΠΕ στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση» στο σχολείο EB 23 Aradas School.

Οι μαθητές παρακολούθησαν πρώτα παρουσίαση σχετικά με τη διάκριση τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και τη δυναμική της Κοινωνίας της Πληροφορίας να συνδέσει αυτές τις μαθησιακές εμπειρίες ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης.                

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε πολυπολιτισμικές ομάδες χρησιμοποίησαν τις άριστα εξοπλισμένες αίθουσες πληροφορικής για να αναζητήσουν και να παρουσιάσουν σε power point, πληροφορίες για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO  τα οποία επρόκειτο να επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες.

Μετά τις εργασίες, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Barra Lighthouse (τον ψηλότερο φάρο στην Πορτογαλία και έναν από τους ψηλότερους στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο όπου η λιμνοθάλασσα του Aveiro συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό) , την ακτή Costa Nova με τα παραδοσιακά ξύλινα, ριγέ σπίτια καθώς και την παραλία Vagueira με τις υπέροχες λευκές αμμοθίνες και τον ατελείωτο ξύλινο διάδρομο.

Την  Τρίτη 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου Escola Secundaria Dr.Mario Sacramento, στο Aveiro , διεθνές συμπόσιο με τίτλο “European Identity. Part of World Heritage”.

Το συμπόσιο προλόγισε η Dr. Sónia Marlene de Jesus Filipe, Archaeologist -University of Coimbra. General Secretary of the Club UNESCO of Aveiro.

Κάθε χώρα παρουσίασε 2 άρθρα σχετικά με το θέμα του συμποσίου . Το 6ο Γυμνάσιο συμετείχε με τα άρθρα «Teaching history to students with Dyslexia”, από την Ελευθερία Τζωρτζάκη, που παρουσίασε η συντονίστρια του προγράμματος Φίλη Μαρία και “Intercultural education in a Erasmus + learning activity. My experience”, που παρουσίασε η μαθήτρια Καλλίστη Μπερταχά.

Περισσότερα άρθρα από μαθητές και καθηγητές περιέχονται στο ειδικό έντυπο (journal) του συμποσίου που μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 6ου Γυμνασίου. (http://6ogymnasio.gr).

Το συμπόσιο είχε, θα μπορούσαμε να πούμε, «άρωμα Ελλάδας» καθώς οι παρουσιάσεις των μαθητών της Ρουμανίας και της Τουρκίας αφορούσαν στην εμπειρία τους από την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στο Ηράκλειο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, και άλλα άρθρα που περιέχονται στην ειδική έκδοση του συμποσίου αφορούν στις δραστηριότητες μάθησης που διοργανώθηκαν από το σχολείο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Porto (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πορτογαλία) και ξεναγήθηκαν από πιστοποιημένο οδηγό σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco καθώς και άλλα μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.

Ανάμεσά τους: The Port Wine Cellars (Porto Calem) όπου γνωρίσαμε τη διαδικασία παραγωγής των φημισμένων κρασιών Porto που παλιώνουν σε γιγάντια ξύλινα βαρέλια, τον καθεδρικό ναό του Πόρτο στο ιστορικό κέντρο της πόλης ο οποίος αποτελεί το αρχαιότερο μνημείο της πόλης και ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία ρωμαϊκού ρυθμού στην Πορτογαλία, τη γέφυρα D.Luis ,μνημείο- ορόσημο της πόλης που περιλαμβάνεται στην περιοχή η οποία ορίζεται ως Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO από το 1996, το σιδηροδρομικό σταθμό S .Bento γνωστό για τα περίφημα πάνελ με ζωγραφισμένα πλακίδια «azulejos» που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία της Πορτογαλίας καθώς και το Palacio da Bolsa (Stock exchange palace) με τα διάφορα δωμάτια με υπέροχη επίπλωση και διακόσμηση αλλά και με το εξωτικό Αραβικό Δωμάτιο, διακοσμημένο με την περίτεχνη μαυριτανική αρχιτεκτονική,  το οποίο χρησιμοποιούνταν τον 19ο αιώνα ως αίθουσα υποδοχής για εξέχουσες προσωπικότητες, αρχηγούς κρατών και επιφανείς εμπόρους που επισκέπτονταν το Πόρτο.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου οι μαθητές παρακολούθησαν  ηλεκτρονικό μάθημα σχεδιασμένο από την Πορτογαλική ομάδα με τίτλο «Life changing experiences- Cultural Heritage”  ενώ οι συντονιστές των χωρών εργάστηκαν πάνω σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του προγράμματος και στην εκπόνηση των τελικών πνευματικών προϊόντων. Στη συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο μέρος του Συμποσίου με περαιτέρω παρουσιάσεις άρθρων και αργότερα επίσκεψη στο Μουσείο του Aveiro , παλαιό Δομινικανό μοναστήρι το οποίο απέκτησε φήμη και δύναμη εξαιτίας της πριγκίπισας D. Joana, κόρη του Βασιλιά D. Afonso V η οποία μόνασε εκεί το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.

Τώρα φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα θρησκευτικού χαρακτήρα, περίτεχνα χρυσά ξυλόγλυπτα, πίνακες, κοσμήματα. Το μπαρόκ ύφος που επικρατεί ,τα πολύχρωμα σκαλιστά μάρμαρα στις διακοσμήσεις και οι επιβλητικές στοές  σε συνδυασμό με τα «azulejos» (διακοσμητικά πλακίδια ζωγραφισμένα στο χέρι) τα οποία κοσμούν τους τοίχους, δίνουν στο χώρο μια ιδιαίτερη δυναμική, ξεχωριστή για τους κεντροευρωπαίους επισκέπτες.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν  τη Λισσαβόνα, 217 περίπου χιλιόμετρα από το Aveiro, για να ξεναγηθούν στα μνημεία που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό μνημείο-σύμβολο του πλούτου που προέκυψε από τις εξερευνητικές αποστολές  του 16ου αιώνα.

Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε περίτεχνο-γοτθικό αρχιτεκτονικό ύφος, με λεπτομερείς γλυπτικές συνθέσεις με θέματα από θαλάσσια στοιχεία και αντικείμενα που σχετίζονται με τις ναυτικές αποστολές του Βασιλιά Μανουέλ σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Στη συνέχεια οι ομάδες επισκέφτηκαν  τον πύργο Belem, επίσης του 16ου αιώνα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης.

Η τοποθέτησή του στις εκβολές του ποταμού Τάγου και η επιβλητικότητά του τον καθιστούσαν σημαντικό σύστημα άμυνας αλλά και κάποιο είδος τελετουργικής πύλης στην πόλη. 

Η επόμενη στάση ήταν το κάστρο St. George, ένα φρούριο της μεσαιωνικής περιόδου το οποίο είναι πολύ καλά διατηρημένο και προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και μετά ακολούθησε περιήγηση στην περιοχή Pombaline Lower Town η οποία κατασκευάστηκε κατά κύριο λόγο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1755.

Ακόμα και αυτή η σύντομη περιήγησή μας στην πόλη με τα καλντερίμια, το άκουσμα των μελαγχολικών Fado (αύλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco)  σε κάθε συνοικία,  τα γραφικά τραμ , τις μεγάλες πλατείες και το λαμπερό ήλιο μας έπεισε για τον χαρακτηρισμό της ως την πιο νοσταλγική πόλη της Ευρώπης.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου, οι αποστολές επισκέφτηκαν την πανεπιστημιούπολη της Coimbra, όπου βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία πανεπιστήμια  στον κόσμο.

Το πανεπιστήμιο της Coimbra είναι το παλαιότερο στην Πορτογαλία και ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας.

Τα κτίριά του περιλαμβάνουν τον καθεδρικό ναό του Santa Cruz του 12ου αιώνα και αρκετά κολέγια του 16ου αιώνα, το Royal Palace of Alcacovas και τη Joanine Library  με το επιβλητικό μπαρόκ ύφος.

Εντύπωση προκάλεσε το Μουσείο Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα (Museu da Ciência da Universidade de Coimbra )το οποίο συγκεντρώνει τις ιστορικές επιστημονικές συλλογές πολλών μονάδων του Πανεπιστημίου.

Περιλαμβάνει τη συλλογή επιστημονικών οργάνων του 18ου και 19ου αιώνα από το Μουσείο Φυσικής, τις συλλογές Βοτανικής, Ζωολογίας, Ανθρωπολογίας και Ορυκτολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, και τις συλλογές του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου και του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα. Αποτελεί την πιο σημαντική συλλογή της επιστήμης στην Πορτογαλία και μια από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. 6Η ημέρα έκλεισε με διαπολιτισμικές δραστηριότητες σε ιππική φάρμα στο Aveiro.

Οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια από όλες τις χώρες αλλά και να απολαύσουν και να συμμετάσχουν σε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου.

Καθώς δεν είναι κανείς ποτέ πολύ μεγάλος για να παίξει παιδικά παιχνίδια, όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να  συνεργαστούν, και να ανταγωνιστούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον…διασκέδασης.

Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν δύσκολη, για μικρούς και μεγάλους καθώς αυτή ήταν η τελευταία κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος και έπρεπε να αποχαιρετήσουμε φίλους με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά τα τελευταία δυο χρόνια.

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της κινητικότητας και αποτύπωσαν το μεγάλο βαθμό ικανοποίησής τους όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, στην ποιότητα αλλά και στη συνάφεια των δραστηριοτήτων με τους σκοπούς του προγράμματος.

Όπως διαπιστώθηκε, τα ακούσματα (Φάντο), οι γεύσεις (μπακαλιάρος με ευφάνταστους τρόπους μαγειρέματος), τα υπέροχα μνημεία , η φυσική ομορφιά, η φιλοξενία των ανθρώπων, η αίσθηση του ωκεανού αλλά και η πολυπολιτισμική παρέα καταγράφηκαν στη μνήμη τους ως μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook