Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, δείτε που μπορείτε να απευθυνθείτε αν θέλετε να διακόψετε το τσιγάρο αλλά δεν μπορείτε – Περίπου 200 άτομα ετησίως σο ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Χανιά – Δείτε που υπάρχουν ιατρεία στην Κρήτη

Ηλεκτρονικό τσιγάρο, τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα, καραμέλες νικοτίνης και για τους παλιότερους… κομπολόι, είναι μερικά από τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από καπνιστές, στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο.

Αυτή η προσπάθεια δεν είναι ανώδυνη καθώς οι εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης προκαλούν στερητικά συμπτώματα που εμποδίζουν την διαδικασία απεξάρτησης των καπνιστών από την βλαβερή αυτή συνήθεια. Νευρικότητα, αϋπνία, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, βήχας, φλέγματα, ζαλάδες παραπανίσια κιλά, είναι μερικά από τα συμπτώματα που ακολουθούν την διακοπή του καπνίσματος.

Από την άλλη μεριά, στην προσπάθειά τους αυτή οι καπνιστές δεν είναι μόνοι, καθώς εδώ και χρόνια έχουν τεθεί σε λειτουργία ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που βοηθούν τους “ασθενείς” να απαλλαγούν οριστικά από το κάπνισμα, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Στην Κρήτη λειτουργούν πέντε τέτοια ιατρεία τα οποία παρέχουν ψυχολογική αλλά και φαρμακευτική υποστήριξη στους καπνιστές προκειμένου να ενισχύσουν την θέλησή τους να κόψουν το κάπνισμα αλλά και να ανακουφίσουν τον οργανισμό που στερείται την νικοτίνη στην οποία είχε εθιστεί.

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Χανιά

Περίπου 200 άτομα ετησίως περνούν την πόρτα του ιατρείου

Στα Χανιά από το 2004 λειτουργεί ιατρείο διακοπής καπνίσματος, στην πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, το οποίο δέχεται κόσμο περίπου 2 με 3 φορές το μήνα και παρέχει ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη στους πολίτες που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Μιχάλη Μοσχονά, κάθε μήνα περνούν την πόρτα του ιατρείου περίπου 20 άτομα.  Από αυτούς άλλοι είναι περισσότερο αποφασισμένοι να διακόψουν το κάπνισμα και άλλοι λιγότερο ενώ οι μισοί από όσους ξεκινούν την προσπάθεια θα την ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Οι λόγοι τώρα που οδηγούν τους ενδιαφερόμενους στο ιατρείο διαφέρουν. Η έλευση ενός μωρού στην οικογένεια, έπειτα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο φόβος για τις συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό είναι μερικοί από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν τους καπνιστές στην αναζήτηση βοήθειας για να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατόν από την βλαβερή αυτή συνήθεια.

Το “κρίσιμο διάστημα”, όπως σημειώνει ο κ. Μοσχονάς είναι το πρώτο τρίμηνο, στο οποίο ο καπνιστής αντιμετωπίζει τα στερητικά συμπτώματα τα οποία αποτελούν εμπόδιο για την συνέχιση της διαδικασίας απεξάρτησης.

Το πιο σημαντικό βήμα σε όλη αυτήν την προσπάθεια επισημαίνει ο κ. Μοσχονάς, είναι ο καπνιστής να έχει αποφασίσει να κόψει το τσιγάρο.Οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν στο ιατρείο, έχουν πειστεί ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι αναγκαία. Από εκει και πέρα, οι γιατροί βρίσκονται κοντά στους ασθενείς, και ακόμα και με τηλεφωνική επικοινωνία, προσπαθούν να ενισχύσουν την θέληση τους να συνεχίσουν και να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια.  

Σημαντικό επίσης βήμα που τονώνει την επιθυμία και αυτοπεποίήθηση των καπνιστών να κόψουν το τσιγάρο, είναι τα σημάδια βελτίωσης που παρατηρούνται στην υγεία του, τονίζει ο κ. Μοσχονάς. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των καπνιστών στο ιατρείο, γίνονται για παράδειγμα μετρήσεις της αναπνευστικής λειτουργίας, και το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, τους γεμίζει δύναμη να συνεχίσουν.

Η χρήση φαρμακευτικής βοήθειας αποσκοπεί στον περιορισμό των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης και όπως επισημαίνει ο κ. Μοσχονάς, βοηθάει σημαντικά την διαδικασία απεξάρτησης και δεν έχουν παρατηρηθεί ακραία περιστατικά στερητικών συνδρόμων.

Πάνω από όλα όμως επαναλαμβάνει ο κ. Μοσχονάς “αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζει ο καθένας που θέλει να διακόψει το κάπνισμα, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, από πού ξεκινάμε και που θέλουμε να φτάσουμε”.

Το ιατρείο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Χανίων εξυπηρετεί πάνω από 200 άτομα το χρόνο, ενώ ανάλογα ιατρεία υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης

Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν στην Κρήτη

Στα νοσοκομεία της Κρήτης λειτουργούν τα ακόλουθα ιατρεία διακοπής καπνίσματος:

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα μπορούν να απευθύνονται στους Γενικούς Ιατρούς των Κέντρων Υγείας της περιοχής τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook