Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για συνεργασία στο πολιτισμό-επιχειρηματικότητα-τουρισμό. Αρχίζουν στο νησί οι εκδηλώσεις «Πάντρεμα» Κρητικής και Αζέρικης μουσικής που πραγματοποιούν η Περιφέρεια με την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν

Τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου για την ενίσχυση των εξαγωγών Κρητικών προϊόντων στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στο τουριστικό τομέα, ανακοίνωσαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. 

Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας στη Περιφέρεια τον Πρέσβη Ραχμάν Μουσταφάγιεφ ανακοίνωσαν, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας Αντίπα Σηφάκη, και του συνεργάτη του πρέσβη Κώστα Καραμεσίνη, την πραγματοποίηση τεσσάρων συναυλιών με την συμμετοχή καλλιτεχνών από το Αζερμπαϊτζάν και καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής και χορευτών από 1-4 Ιουνίου σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Σητεία. 

Στις δηλώσεις τους ο Πρέσβης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, με ξεχωριστή βαρύτητα την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP που διέρχεται από τη χώρα μας. 

«Το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί ενεργειακό ρυθμιστή, και η χώρα μας στρατηγικά συνεργάζεται μέσω του TAP. Σήμερα, ειδικότερα όσον αφορά τη Κρήτη, ενισχύουμε την συνεργασία με την ανταλλαγή πολιτισμικών εκδηλώσεων, ενώ στο επόμενο διάστημα σε συνάντηση που θα γίνει με την εμπορική ακόλουθο του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας, θα εξετάσουμε το πλαίσιο ενίσχυσης των εξαγωγών Κρητικών προϊόντων αλλά και περαιτέρω ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας στη συγκεκριμένη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρέσβη Ραχμάν Μουσταφάγιεφ για την αγάπη που δείχνει έμπρακτα για την Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς τα τελευταία χρόνια επιλέγει το νησί μας για τις οικογενειακές του διακοπές.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης  Ραχμάν Μουσταφάγιεφ ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία επεσήμανε την στρατηγική ενεργειακής συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, τονίζοντας την ανάγκη για διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του αθλητισμού. 

«Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την σύσφιξη των συνεργασιών. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες στο τουρισμό, στο εμπόριο, στην επιχειρηματικότητα. Η Κρήτη αποτελεί για εμάς ένα αγαπημένο νησί και εξετάζουμε το πλαίσιο διεύρυνσης των επαφών μας με την Περιφέρεια Κρήτης» είπε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν. 

Οι συναυλίες στη Κρήτη

Οι εκδηλώσεις που θα έχουν ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες, οργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Σητείας. Η ώρα έναρξης των εκδηλώσεων είναι 9.00 μμ και θα πραγματοποιηθούν:  

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, Χανιά, Φρούριο Φιρκά.
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, Ρέθυμνο, Φρούριο Φορτέτσα.
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, Ηράκλειο, Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».
Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, Σητεία, Φρούριο Καζάρμα.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Rashad Ahmadzada, Shanin Alkhazov, Chinara Mammadova, Elnara Mammadova, Ulviya Piraliyeva, Aydan Guliyeva, Lina Mammadova, Rauf Zeynalov, Javid Allayarov,Kamal Nuriyev, Ogtay Sharifov, Nijat Aslanov, Iqbal Aliyev, Rahim Rahimov, Javid Ibrahimov, Gurban Masimov, Γιάννης Παπατζανής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Δημήτρης Σιδερής, Γιώργος Ζαχαριουδάκης.