Ζητούν να γίνει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Προβλήματα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίες ενίσχυσης καταγγέλλουν μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Ν.Χανίων σημειώνοντας ότι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί που μετέβησαν σε πιστοποιημένους φορείς για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους βρέθηκαν μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις.

Όπως αναφέρουν «Τα επιλέξιμα βοσκοτόπια για το 2015 αλλά και γεωργικές εκτάσεις βάσει των οποίων έγινε η κατανομή των δικαιωμάτων έχουν μειωθεί στο έτος 2016 σε ποσοστό από 20% έως και 50%, με αποτέλεσμα ουδείς κτηνοτρόφος να μπορεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του το έτος 2016. 

Παράλληλα με το γεγονός αυτό, κτηνοτρόφοι που ενοικίαζαν ή τους είχαν παραχωρηθεί εκτάσεις κοινοτικών  βοσκοτόπων  τους οποίους διατηρούσαν και είχαν δηλώσει στο σύστημα ΟΣΔΕ χωρίς αλλαγές για τα έτη 2013-2014, πληρώθηκαν κανονικά την Ενιαία ενίσχυση των ετών 2013-2014 και την 1η δόση της ενιαίας του 2015 που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά την πληρωμή του 10% του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης δεν πληρώθηκαν, λόγω συμψηφισμών προηγούμενων ετών.   Η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ότι άλλαξε το χαρτογραφικό υπόβαθρο για τα έτη 2013-2014 με αποτέλεσμα να μην τους φτάνει η έκταση για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση καθότι η κατανομή είχε γίνει από τους Δήμους με βάση τα ποσοστά των επιλέξιμων εκτάσεων των ενοτήτων. Η ευθύνη γι’ αυτό το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ η οποία μέσα από την νέα ΚΑΠ έχει ως στόχο την πλήρη φτωχοποίηση μας και την χρεωκοπία μας, από την οποία θα ωφεληθούν οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι τροφίμων”.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων μαζί με άλλους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Κρήτης ανέδειξε τα παραπάνω ζητήματα σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο και με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Βρέντζου Θεανώ όπου και αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν αλλαγή του νόμου επιλεξιμότητας βοσκότοπων και επαναφορά της επιλεξιμότητας που ίσχυε μέχρι το 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook