Από χωριό – τουριστικό θέρετρο, το Λουτρό Σφακίων έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε μίνι-χωματερή προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη σε επισκέπτες που περίμεναν να συναντήσουν έναν τουριστικό παράδεισο και έρχονται αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτους σωρούς σκουπιδιών.

Αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν επισκέπτη που έστειλε φωτογραφίες στο Flashnews.gr, με την εικόνα που συνάντησε μόλις κατέβηκε  από το καραβάκι στο Λουτρό. Σκουπίδια πεταμένα όπως – όπως και έντονη δυσοσμία όπως λέει, ήταν το “καλωσόρισμα” στην περιοχή.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και τις τρεις μέρες που βρίσκονταν στο Λουτρό, χωρίς να γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών τα οποία φυσικά λόγω ζέστης προκαλούσαν έντονη δυσοσμία.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Σφακίων κ. Ζερβό ο οποίος ναι μεν παραδέχτηκε ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ωστόσο όπως σημείωσε αυτό είναι προσωρινό ενώ αμφισβήτησε ότι ο ίδιος όγκος σκουπιδιών παρέμενε στην περιοχή για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων το πρόβλημα προέκυψε λόγω δύο διαφορετικών συγκυριών.

Πρώτον, ο τράκτορας που θα εξυπηρετούσε καθημερινά την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί στο δήμο από την ΔΕΔΙΣΑ, λόγω βλάβης του οχήματος και της αναμονής ανταλλακτικών από την Γερμανία για την επισκευή του.

Δεύτερον ο ιδιώτης που μέχρι τώρα είχε δεχτεί να φιλοξενεί τους κάδους απορριμμάτων σε χώρο δικό του, εκτός του Λουτρού, φέτος αποφάσισε να τον αξιοποιήσει και έτσι οι κάδοι μεταφέρθηκαν εντός της περιοχής.

Ο δήμος Σφακίων, όπως εξήγησε ο δήμαρχος έχει κανει έναν προγραμματισμό για την αποκομιδή των σκουπιδιών με ένα σύστημα τύπου “πόρτα -πόρτα” σε συνεννόηση με τους κατοίκους και επιχειρηματίες που θα έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν καν κάδοι στην περιοχή.

Όπως δήλωσε “φέτος έχουμε προγραμματίσει μαζί με την ΔΕΔΙΣΑ να λειτουργήσουμε έναν σταθμό μεταφόρτωσης. Ο Δήμος Σφακίων είχε ολοκληρώσει τις δικές του εργασίας όσον αφορά την λειτουργία της μονάδας, πλην όμως δεν έχει παραδοθεί από την ΔΕΔΙΣΑ ο τράκτορας, το όχημα που θα μεταφέρει τα απορρίμματα στα Χανιά διότι κατά την δοκιμαστική λειτουργία παρουσιάστηκε πρόβλημα το οποίο θα επιλυθεί όταν έρθουν ανταλλακτικά από την Γερμανία. Αυτό που προγραμματίζουμε είναι οι κάδοι να φορτώνονται κατευθείαν στο απορριμματοφόρο κατά την ώρα που θα προσεγγίζει το καράβι στο Λουτρό. Αυτό έχει γίνει σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πηγαίνουν τα σκουπίδια στο όχημα την στιγμή που θα είναι έτοιμο να αναχωρήσει για Χανιά. Δεν θα υπάρχουν καν κάδοι.  Είναι μια διαδικασία τύπου “πόρτα – πόρτα” και η παραλαβή θα γίνεται την στιγμή που το απορριμματοφόρο θα μπαίνει στο καράβι με προορισμό τα Χανιά.

Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία όμως αυτό το πρόγραμμα, καθημερινά, μεταφέρεται με το πλοίο ένα μικρό απορριμματοφόρο το οποίο συλλέγει τα σκουπίδια. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας οι κάδοι ξαναγεμίζουν λόγω του μεγάλου όγκου των σκουπιδιών την τουριστική περίοδο, με συνέπεια όπως υποστηρίζει ο κ. Ζερβός να δημιουργείται αυτή η κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook