Θωράκιση απέναντι στην καταστρατήγηση του “πόθεν έσχες” αποτελεί η αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Με την χθεσινή τροποποίηση εισάγεται γενική απαγόρευση σε βουλευτές, υπουργούς και στα πρόσωπα που ασκούν ανώτερη δημόσια λειτουργία να κατέχουν ή να διαχειρίζονται εταιρία στο εξωτερικό. Η απαγόρευση αφορά οποιαδήποτε χώρα και όχι, όπως μέχρι σήμερα, μόνο στις λεγόμενες “εξωχώριες” ή τις “μη φορολογικά συνεργάσιμες” χώρες.

Η διάταξη ψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία και με απουσία της ΝΔ, που αποχώρησε.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή παρενέβη ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, που χαρακτήρισε αυστηρό αλλά αναγκαίο το μέτρο της γενικής απαγόρευσης στους βουλευτές κάθε εταιρικής δραστηριότητας στο εξωτερικό, για λόγους διαφάνειας και καθαρότητας απέναντι στους πολίτες.

“Η θέσπιση προαπαιτούμενων και απαγορεύσεων σε όσους θέλουν να ασκήσουν δημόσια λειτουργία, αποτελεί επιτρεπτή παρέμβαση του κράτους στη σφαίρα της ελευθερίας ανάπτυξης της προσωπικότητας των προσώπων αυτών”, τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης, υπενθυμίζοντας ότι ήδη το Σύνταγμα θέτει στο άρθρο 57 μια σειρά παρόμοιων απαγορεύσεων που έχουν σκοπό να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να τονώσουν την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Ο βουλευτής Χανίων καυτηρίασε ακόμα τη συμπεριφορά της ΝΔ, που με την αποχώρησή της έδειξε πόσο υποκριτικός ήταν ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε τις προηγούμενες μέρες, ενώ, όπως τόνισε, την ίδια στιγμή έδωσε τροφή στον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Μπαλωμενάκη

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook