Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας νέας βιώσιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν ανέλθει στα 16 δις. Εκ. ευρώ αλλά και την δυνατότητα επανένταξης όσων απώλεσαν την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ξεκινώντας την ερώτηση του,  τόνισε πως η μειωμένη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των Ελληνικών νοικοκυριών αλλά και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχονται  στα 16 δις Ευρώ και έχουν αυξητική τάση, από 180.000 οφειλέτες καθιστούν αναγκαία την θεσμοθέτηση μιας νέας βιώσιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, πέραν της πάγιας, που ισχύει σήμερα.

Εισαγωγικά τοποθετήθηκε λέγοντας πως βιώνουμε μια νέα περίοδο ύφεσης, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και των πολιτών και πρέπει να θεσμοθετηθεί με ασφαλή κριτήρια μια νέα ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από τους 135.000 που εντάχθηκαν πέρυσι στις ρυθμίσεις μόνο 60.000 τις εξυπηρετούν σήμερα, δηλαδή μόνο το 44% .

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις, μόνο με οικονομικά κριτήρια, με μια υπεύθυνη δήλωση αδυναμίας, χωρίς να τους ζητάνε χαρτιά από γιατρούς κ.τ.λ.  ενώ πρότεινε και την παροχή bonus σε όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων.   

Ο Υπουργός από την πλευρά του, αναγνώρισε το πρόβλημα, ωστόσο δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις παρά μόνο αναφέρθηκε στην εκκαθάριση των οφειλών και να διαγράψουν αυτές που οφείλονται από εταιρίες που έχουν κλείσει όπως η πειραϊκή πατραϊκή και το αιγαίο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook