Οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Αντιόχειας δηλώνουν αντίθετες με την διεξαγωγή της

Αντιδράσεις αναμένεται να ξεσηκώσει στην τοπική κοινωνία η είδηση ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με απόφασή της καλεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταθέσει την διενέργεια της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη διαφορετικά δε θα λάβει μέρος.

Οι λόγοι που επικαλούνται είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας για να μελετηθούν τα κείμενα και οι προτάσεις της για τις οποίες δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Από την άλλη, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Βουλγαρίας και το Πατριαρχείο Αντιοχείας σήμερα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεση της σε ένα ζήτημα εμπλοκής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε θέματα που άπτονται όπως αναφέρει, στην αρμοδιότητας της. Με αφορμή το γεγονός αυτό, δηλώνει ότι αφού δεν υπάρχει ενότητα, δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου.

Ωστόσο η τοπική κοινωνία της Κρήτης, προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες για την υποδοχή των αντιπροσωπειών όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών του πλανήτη και την διεξαγωγή της Συνόδου που γίνεται μετά από 1.229 χρόνια και σίγουρα δεν θα ξαναγίνει για πολλές ακόμα γενιές. 

Πέραν όμως της σημασίας της Συνόδου ως θρησκευτικό γεγονός, η διεξαγωγή της έχει και μεγάλη αξία για τον τόπο, καθότι θα υπάρξει προβολή των Χανίων και της Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο όλες τις ημέρες, αφού θα εγκατασταθούν στα Χανιά πάνω από 200 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πέφτει θύμα εγωισμών και διχόνοιας για την πρωτοκαθεδρία 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι αντιδράσεις των παραπάνω Εκκλησιών είναι προφάσεις και η ουσία βρίσκεται σε ένα άλλο σημαντικότερο ζήτημα. Σκοπός τους είναι να υποσκάψουν και να υποβαθμίσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προφασιζόμενες προβλήματα, με απώτερο σκοπό να μεταθέσουν ή και να ματαιώσουν την Σύνοδο και να χρεώσουν την αποτυχία στον τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Πόσο σημαντική είναι όμως η Σύνοδος για την Κρήτη;

Για το θέμα μας μίλησε ο Γιάννης Μαλανδράκης, όπου ως γνωστόν ο Δήμος Πλατανιά είναι ένας από τους πρώτους οικοδεσπότες της Συνόδου: 

«Όπως γνωρίζετε, από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου 2016, πρόκειται να συγκληθεί στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι του Δήμου Πλατανιά, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον τόπο μας μετά από 1.229 χρόνια χρόνια από την τελευταία φορά που αυτή συγκλήθηκε.
Η Πανορθόδοξη Σύνοδος – όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό – αποτελεί ένα πολύ μεγάλης ιστορικής και ουσιαστικής σημασίας  γεγονός που θα προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και το οποίο αποτελεί ύψιστη τιμή για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο όπως συμβάλλουμε όλοι οι φορείς στην επιτυχή υλοποίηση αυτού του ιστορικού γεγονότος από το οποίο ο τόπος μας μόνο ωφελημένος μπορεί να βγει σε πάρα πολλά επίπεδα. Από την πλευρά μας ως Δήμος Πλατανιά, στηρίζουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας- την άρτια διεξαγωγή και φιλοξενία της Συνόδου και των Προκαθήμενων  των Ορθοδόξων Εκκλησιών, υλοποιώντας μια σειρά από εργασίες αναβάθμισης και εξωραϊσμού και με παρεμβάσεις σε υποδομές στην περιοχή κυρίως όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος, σε συνεργασία πάντα με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες του Νομού μας».

Σχετικό ρεπορτάζ για την σημασία και την αξία της Συνόδου για τα Χανιά έγινε και απο την ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook