Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων υλοποίησε  φέτος αρκετές και ενδιαφέρουσες δράσεις σχετικά με το  «προσφυγικό» και το συλλογικό  έργο τιμήθηκε από το Υπουργείο με τον σχετικό έπαινο.

Όπως αναφέρουν τα ίδια τα μέλη της σχολικής κοινότητας «Σύνθημα  και κίνητρό μας σε κάθε προσπάθεια , μαθητών, γονέων  και εκπαιδευτικών, είναι η μεγάλη αξία  της διαδρομής, του ταξιδιού και των περιπετειών του. Η οποιανδήποτε διάκριση  είναι σαν τη βρύση στην έρημο,που μας ξεδιψάζει , μας διώχνει τη κούραση και μας δίνει νέα δύναμη για να συνεχίσουμε.

Όλο το project περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις 

Τον  Νοέμβριο του 2015,  το σχολείο συμμετείχε σε αποστολή που διοργάνωσε το «Κύτταρο» Χαλέπας , ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της συνοικίας Χαλέπας , στην οποία ανήκει το σχολείο μας. Η αποστολή αυτή είχε σκοπό να συγκεντρωθούν από τους Μαθητές μας, είδη πρώτης ανάγκης και να διανεμηθούν στο Κέντρο ανοιχτής  φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικής. Τα παιδιά που συμμετείχαν   σε αυτήν την αποστολή ανέβηκαν στην Αθήνα,  βίωσαν την κατάσταση στον καταυλισμό και έγιναν έπειτα πολλαπλασιαστές των όσων είδαν και  ένιωσαν ,με τους πολίτες των Χανίων.

 

Η  Στ ΄τάξη του σχολείου πραγματοποιεί ραδιοφωνικές  εκπομπές με θέμα την μετανάστευση στο web radio, European School Radio , το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο. . Ο τίτλος της εκπομπής είναι «Με ένα όνειρο μπροστά και μια πληγή οπίσω: Μετανάστευση ,μια ανοικτή πληγή». Οι εκπομπές αυτές είναι μηνιαίες , προγραμματισμένες και διάρκειας μίας ώρας. http://europeanschoolradio.eu/podcast/index/3
Η συγκεκριμένη δράση είναι πολύ σημαντική γιατί οι μαθητές ασκούνται στην ελεύθερη έκφραση , την προβολή και την διάχυση των ιδεών τους μέσα από τον προφορικό λόγο. Καλλιεργούν την κριτική σκέψη μέσω της διαχείρισης και της αξιολόγησης των πληροφοριών. Αναπτύσσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα τους. Ενισχύεται η πρωτοβουλία αφού μαθαίνουν να ερευνούν για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Αναπτύσσεται η ομαδικότητα και η συλλογικότητα. Εξοικειώνονται με το διαδίκτυο και τα μέσα του. Πολλαπλασιάζονται τα κίνητρα για μάθηση.
Επίσης έχει πολλά οφέλη και για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς. Ο εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν με τους μαθητές έξω από την καθιερωμένη διδασκαλία. Ανακοινώνουν την δουλειά τους και σε άλλους εκπαιδευτικούς . Ανταλλάσσονται και διαχέονται οι καλές πρακτικές. Γίνονται συνεργασίες και συμπράξεις σε κοινά έργα μεταξύ των σχολείων και δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας  με άλλους φορείς .

Μια εκ των εκπομπών μεταδόθηκε και από την  ΕΡΑ Χανίων ζωντανά.

Στο σχολείο δημιουργήθηκε Γκράφιτι με θέμα το προσφυγικό σε τοίχο του σχολείου , από τον καλλιτέχνη Πέτρο Πολυχρονάκη .Το θέμα του έργου ήταν και το θέμα της αφίσας μας στο 3o  Festival του European School Radio  στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας με θέμα το προσφυγικό.

Το  σχολείο συμμετείχε στο διαγωνισμό «Κάντο ‘να ακουστεί» με το τραγούδι  «Ποιος σου ‘πε εσένα» .To τραγούδι έχει θέμα την Οδύσσεια ενός προσφυγόπουλου μέχρι να φτάσει από τον τόπο του σε ασφαλή περιοχή

 

Επίσης δημιουργήθηκε μια  ταινία μικρού μήκους  στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που συμμετέχει το σχολείο μας με θέμα τη ΄΄ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ΄΄ και προβλήθηκε  σε φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας ,που διοργανώθηκε ι από φορείς μέσω του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.Ο τίτλος της ταινίας έχει τίτλο « Σα βγεις στον πηγαιμό….»

 

 Επίσης οι μαθητές μας ενίσχυσαν την προσπάθεια του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων και της Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων συγκεντρώνοντας μεγάλη ποσότητα τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης ρούχων και παπουτσιών ,που με τη βοήθεια ομάδας γονέων-εκπαιδευτικών τα συσκεύασαν και τα μετέφεραν στο χώρο συγκέντρωσης προκειμένου να διανεμηθούν στους πρόσφυγες.


  
Υπερήφανοι τέλος νιώθουμε για τη δημιουργία του πρώτου ΄΄ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ΄΄ στα Χανιά που είναι χρηστικός για πολλούς συμπολίτες μας, Ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ντόπιους ή μετανάστες!!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ,ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΣΤΙΛΙΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΓΟΣΤΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΄΄ΑΛΛΟΥ΄΄ !!!!!!!!! ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΑΣ  ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΕΛΠΙΔΑΣ!!!!!!!!!!!!!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook