Τελευταία ενημέρωση: 18:11

Δραματική εξέλιξη πήρε η επιχείρηση διάσωσης  μεταναστών νότια της Κρήτης οι οποίοι έστειλαν σήμα κινδύνου όταν άρχισε να βουλιάζει το 25μετρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου, σύμφωνα με τελευταία επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος,  είναι 9 νεκροί, ενώ διασώθηκαν 340 άτομα.

Η ανακοίνωση του Λ.Σ

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, που λαμβάνει χώρα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριακόσιοι σαράντα (340) αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί εννέα (09) σωροί.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται στην περιοχή με τρία (03) παραπλέοντα πλοία, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε Ιταλία και Αίγυπτο οι διασωθέντες

Οι πρώτοι μετανάστες αναμενόταν να φτάσουν στην Αγία Γαλήνη, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε και δεν θα μείνουν στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα 242 διασωθέντες και μια σορός, θα μεταφερθούν στην Ιταλία, όπου υπάρχουν έτοιμοι οργανωμένοι χώροι για την φιλοξενία τους.  Στο Πορτα Σάιν της Αιγύπτου θα μεταφερθούν απευθείας 75 διασωθέντες. Στην Τουρκία 16 και στην Μάλτα άλλοι επτά.

Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν τραυματίες οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν με Super Puma αρχικά στο Κέντρο υγείας Καστελίου και από εκεί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, όμως και αυτός ο σχεσιασμός άλλαξε και αναμένεται και αυτοί να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Ωστόσο τα νοσοκομεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχτούν τους τραυματίες.

Το δουλεμπορικό, ένα ξύλινο αλιευτικό 25 μέτρων, που παρουσίασε μηχανική βλάβη και εξέπεμψε σήμα κινδύνου 60 με 65 ναυτικά μίλια νότια του Λέντα, είναι μισοβυθισμένο και οι μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έπεσαν στη θάλασσα.

Ο ακριβής αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος δεν είναι ακόμη γνωστός.

Στο σημείο πήγαν σκάφη του λιμενικού αλλά και πολλά ιδιωτικά σκάφη της περιοχής και άλλα αλιευτικά.

Την επιχείρηση διάσωσης συντονίζει ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ στο σημείο επιχειρούν και δύο Super Puma.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προεταοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη, έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να αποφασιστεί εάν θα δημιουργηθεί hot spot στην Κρήτη.

Στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση λιμενικού αναφέρεται:

“Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, λαμβάνει χώρα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης και σε περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, σκάφος είκοσι πέντε (25) περίπου μέτρων, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, βυθίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Με μέριμνα του ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ σπεύδει ένα (01) ακόμη καθώς και Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) Ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριακόσιοι δύο (302) αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί με ασφάλεια στα παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα τρεις (03) σοροί. Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 BF.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση. Εξελίξεις για το περιστατικό θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook