Το CNN Greece πέρασε το κατώφλι του… άβατου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, εκεί που γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για τη διοργάνωση από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου 2016, της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Με το φωτογραφικό φακό του κατέγραψε μια προς μια τις εργασίες που γίνονται τόσο στο εσωτερικό του συνεδριακού χώρο του όσο και στο προαύλιό του. Επίσης, το CNN Greece, παρουσιάζει το σχέδιο με την τελική διάταξη των θέσεων που θα καθίσουν οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Α’ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη τη Δευτέρα στις 6 Ιουνίου, επισημαίνει ότι: «Δεν έχουμε επηρεαστεί από τις διαδόσεις που γίνονται και λέγονται. Είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι και προσδοκούμε τη μέρα που θα ξεκινήσει το μεγάλο αυτό γεγονός».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που πρότεινε την Κρήτη για τη διοργάνωση της Πανορθόδοξης και τους Προκαθήμενους που δέχθηκαν την πρότασή τους. Μεταφέρει επίσης τη χαρά όλων των Κρητικών για τη διοργάνωση στη Μεγαλόνησσο του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού γεγονότος του 21ου αιώνα.

 
 

Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός γιατί σε μια εκκλησιαστικού περιεχομένου ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει ακυρωθεί η πτήση τσάρτερ που θα μετέφερε την αντιπροσωπεία, έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις και γίνεται επαναδιαπραγμάτευση αυτών.

Επικαλούμενη το ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη, η Ρωσική θέτει θέμα κωλύματος για τη διεξαγωγή της -ότι, δηλαδή, η συμμετοχή όλων των Εκκλησιών είναι απαραίτητη προκειμένου αυτή να γίνει- και ζητά σύγκληση Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως έως τις 10 Ιουνίου. Αύριο Δευτέρα, 6 Ιουνίου, σε έκτακτη Σύνοδό του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτιμά την κατάσταση.

Σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Βαρθολομαίου, πατέρας Ιωάννης Χρυσαυγής, υπογραμμίζει την ανάγκη για «ενότητα» και επισημαίνει με νόημα ότι «με δεδομένο ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία συγκέντρωση των Εκκλησιών είναι φυσικό κάποιες εξ αυτών να αισθάνονται αβεβαιότητα και να νιώθουν άβολα, όπως συμβαίνει με τα μέλη μιας οικογένειας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χωρισμού».

Η τελική διάταξη των καθισμάτων στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος

Οι εργασίες στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Από το Φεβρουάριο του 2016, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την τελική διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας κ. Κώστας Ζορμπάς, σήμερα σχεδόν δύο εβδομάδες πριν το μεγάλο αυτό γεγονός οι εργασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία. «Μένουν κάποιες λεπτομέρειες και πιστεύουμε ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα έχουν ολοκληρωθεί για να υποδεχθεί η Κρήτη το μεγάλο αυτό γεγονός».

Ειδικότερα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ημικυκλικής εξέδρας, που έχει ύψος λίγα εκατοστά, για να διακρίνεται από όλους τους συμμετέχοντες ο ομιλητής. Ολόκληρο το δάπεδο έχει καλυφθεί με γαλάζια μοκέτα. Όλες οι εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης έχουν βαφτεί.

Εργασίες γίνονται και αναπαυτικοί καναπέδες τοποθετούνται στην αίθουσα που οδηγεί στο μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Εκεί έχουν ήδη τοποθετηθεί και οι πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν στην κινηματογραφική ταινία El Greco του Γιάννη Σμαραγδή, οι οποίοι είναι αντίγραφα των πρωτότυπων.

Τους πίνακες ζωγραφικής προσέφερε ο σκηνοθέτης. Στην αίθουσα αυτή διοργανώνονται διαδραστικά μαθήματα και διαλέξεις με θέμα τον «El Greco». Ο κ. Κώστας Ζορμπάς, γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, επισημαίνει στο CNN Greece, ότι η Εκκλησία της Κρήτης, με χαρά και αγωνία προετοιμάζεται για να διοργανώσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Ο κ. Ζορμπάς επισημαίνει ότι η διοργάνωση της Πανορθόδοξης στην Ορθόδοξη Ακαδημία στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης προς αυτή αλλά και τους κατοίκους της Κρήτης που αγωνιούν και εργάζονται πυρετωδώς για την ομαλή διεξαγωγή της.

Ο κ. Κώστας Σπηλιώτης, επιχειρηματίας και μέλος της οικογένειας των μεγάλων ευεργετών και δωρητών, που έχει δημιουργήσει το Τσατσαρωνάκειο Πολυκέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου στο Καστέλι, επισημαίνει στο CNN Greece:

“Είναι μεγάλη μας χαρά που ένα τόσο μεγάλο γεγονός θα διοργανωθεί στον τόπο μας και μάλιστα αυτή την περίοδο που η χώρα μας βάλλεται από τόσες μεριές. Είμαστε ενθουσιασμένοι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται και η τοπική Εκκλησία μας, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, είμαι σίγουρος ότι θα διοργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Πανορθόδοξη. Και εμείς οι Κρητικοί από κάθε γωνιά της, οι επιχειρηματίες, οι τουριστικοί φορείς και οι τοπικοί παράγοντες θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να είναι όλα άψογα”.

Ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, επισημαίνει από την πλευρά του ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις Ορθόδοξες αντιπροσωπείες, οι οποίες θέτουν ερωτήματα για τη μετακίνηση, τη διαμονή τους καθώς και για θέματα ασφαλείας. Ενδεικτικά αναφέρει, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Ρωσίας, το Πατριαρχείο Σερβίας, της Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας.

Επίσης, ο κ. Ζορμπάς μιλά για την επιτροπή που έχει συσταθεί στην Κρήτη για την διοργάνωση της Πανορθόδοξης, στην οποία μέλη είναι ο οικείος μητροπολίτης, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των ξενοδόχων κ.α. Επίσης, δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν από κάθε εκκλησία και κάνει μία πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των δημοσιογράφων που θα παραβρεθούν.
 

Ποιος είναι όμως ο στόχος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης; Ο κ. Ζορμπάς επισημαίνει στο CNN Greece ότι στοχεύει στο διάλογο της Εκκλησίας και της Κοινωνίας μέσα από συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει το παγκόσμιο συνέδριο του CERN που διοργανώνεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και η Αρχιεπισκοπή έχει καταφέρει να υπάρχει στο τέλος και ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα την Εκκλησία και την Επιστήμη.

H θεματική της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης έχει σχέση με τα:

– Επιμόρφωση Στελεχών της Εκκλησίας (κληρικοί και λαϊκοί)
– Η γυναίκα στη ζωή της Εκκλησίας και της Κοινωνίας
– Παιδεία-Επιστήμη-Πίστη-Ζωή
– Ανάπτυξη-Ποιότητα ζωής-Εναλλακτικός Τουρισμός
– Πόλεμος και Ειρήνη-Αποκλιμάκωση κοινωνικών συγκρούσεων και πολιτικών εντάσεων
– Ορθοδοξία και Ιδεολογίες. Διακομματικός Διάλογος
– Λόγος και Τέχνη. Διεθνές Εικαστικό Πρόγραμμα “Πρόσωπο Προς Πρόσωπο”
– Ορθοδοξία και Οικουμένη
– Διαπολιτισμικός Διάλογος και Διάλογος Θρησκειών
Στη Γωνιά, στο Κολυμπάρι Χανίων, μόλις 40 λεπτά από το αεροδρόμιο και λίγα μέτρα από την Μονή Γωνιάς, βρίσκεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Η ΟΑΚ είναι κοινωφελές Ίδρυμα και αποτελεί Εθνικό Κληροδότημα. Βρίσκεται σε κανονική αναφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τελεί υπό την πνευματική προστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Από το 1968 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, έχει οργανώσει περισσότερα από 2.170 συνέδρια, το 50% των οποίων διοργανώθηκαν από φορείς του εξωτερικού.

Τα παρεκκλήσια, αφιερωμένα στους Φωτιστές των Σλάβων, Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και στον Άγιο Μακάριο της Αιγύπτου, καθώς και οι Βιβλιοθήκες της ΟΑΚ είναι στη διάθεση των συνέδρων.

 

cnn.gr
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook