Μία εξαιρετική συναυλία Κρητικής και Αζέρικης παραδοσιακής μουσικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Τη συναυλία, που έγινε στο πλαίσιο ενός τετραήμερου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με έμφαση στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών,   συνδιοργάνωσαν ο Δήμος  Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν.

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Αζέρος Πρέσβης κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Εθελοντισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης,  ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Εθελοντισμού κ. Αριστέα Πλεύρη  επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα, η εξωστρέφεια και η συνεργασία με άλλες χώρες και άλλους λαούς, αποτελεί μια βέβαιη διέξοδο. Οι πολιτισμικές ανταλλαγές και οι εμπορικές συμφωνίες δεν ενώνουν μόνον τους λαούς συσφίγγοντας  τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά προσφέρουν και άλλες δυνατότητες, οικονομικής ανάπτυξης. Η μακρινή χώρα των Αζέρων που μας έκανε την τιμή να βρίσκεται σήμερα κοντά μας, είναι μια χώρα με μακρά ιστορία και σημαντικό πολιτισμό. Από την παλαιολιθική εποχή έως και σήμερα, η πλούσια αυτή χώρα έχει κάτι σημαντικό να επιδείξει. Χώρα της φωτιάς σημαίνει και η Isheri Sheher, η μεσαιωνική πόλη, η οχυρωμένη με  τείχη του 12ου αιώνα, συγκαταλέγεται  από το 2000, στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Σασανίδες, Πέρσες, Άραβες, Οθωμανοί και Ρώσοι την έκαναν ένα αμάλγαμα πολιτισμών, την κατέστησαν πολυπολιτισμική, όπως είναι και η Κρήτη. Σήμερα, το πλούσιο υπέδαφος της την καθιστά ισχυρό παράγοντα στον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγχρόνως, είναι μια χώρα με θέση γεωστρατηγική, που η στενή της σχέση με τη χώρα μας, εκφράζεται κυρίως μέσα από τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, γνωρίζετε όλοι ασφαλώς τον αγωγό ΤΑΡ και τη σχετική συμφωνία. Και ελπίζουμε όλοι, ότι αυτό θα έχει συνέχεια. Όπως έχουν επισημάνει ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, αλλά και ο κ. Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν αξιότιμος κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, τουριστικές και άλλες συνεργασίες είναι στις επιδιώξεις μας και τα υπέροχα προϊόντα της κρητικής γης, ευελπιστούμε ότι θα φτάσουν μέχρι τον Καύκασο, για να κατακτήσουν τους κατοίκους αυτής της μακρινής χώρας. Ο Δήμος Ηρακλείου αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην σημερινή εκδήλωση. Ο πολιτισμός αποτελεί το μεγαλύτερο, αδιαπραγμάτευτο  κεφάλαιο κάθε χώρας και η ανταλλαγή  πολιτιστικών δραστηριοτήτων διευρύνει τους ορίζοντες, ενώνει τους λαούς, αποτελεί εν τέλει ένα μέσον ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής. Η Κρήτη που γέννησε τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό και ο Καύκασος, το όρος με τη μακρά διαδρομή μέσα στην ιστορία, έχουν διαφορές, μα έχουν και κοινούς τόπους.    

Σήμερα, η εκδήλωση που θα παρακολουθήσομε έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον : Αποτελεί έναν  διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς των δύο χωρών. Το μακρινό Αζερμπαϊτζάν θα συνομιλήσει μέσα από τη μουσική, τον χορό  και το τραγούδι με την Κρήτη. Ο Καύκασος με τη Μεσόγειο θα συναντηθούν απόψε σε μια μαγική μουσική και χορευτική  βραδιά. Θα δούμε τις διαφορές και τα κοινά ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς, τον πολιτισμό της θάλασσας και τον πολιτισμό του βουνού με ύψος  5.749 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.»