Η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε δελτίο τύπου της,  παρουσιάζει μείωση των βροχοπτώσεων στο Νομό Ηρακλείου της τάξης του 50-60% τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Με βάσει  τα παραπάνω και εν όψει μιας δύσκολης αρδευτικής περιόδου, ο δήμος Μινώα Πεδιάδας κρίνει αναγκαία η παροχή οδηγιών στους καλλιεργητές ελιάς και κηπευτικών,  για την ορθολογική άρδευση των καλλιεργειών τους έτσι ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή με ταυτόχρονη εξοικονόμηση νερού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείου Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για την ικανοποιητική άρδευση της ελιάς τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο απαιτούνται 300-500 λίτρα/δέντρο με συχνότητα ανά 15-20 ημέρες. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και αναφέρονται σε ελαιόδεντρα με παραγωγή καρπού 60-80 κιλά/δέντρο. Η ποσότητα άρδευσης διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των δέντρων, την φέρουσα παραγωγή τους και τη σύσταση του εδάφους.

Απαραίτητος είναι ο συχνός έλεγχος των αρδευτικών δικτύων από τους παραγωγούς για τυχόν διαρροές που οδηγούν σε απώλειες νερού και υπερβολικές χρεώσεις.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπερβολικές αρδεύσεις ευνοούν την ανάπτυξης της προσβολής από δάκο, λόγω αυξημένης υγρασίας.

Στους παραγωγούς κηπευτικών και ειδικά σε αυτούς που προγραμματίζουν τη φύτευση  απαιτητικών σε νερό καλλιεργειών όπως π.χ. πατάτες, καρπούζια κ.α., συστήνεται να είναι εγκρατείς στις φυτεύσεις έχοντας υπόψη τους την πιθανότητα περιορισμένης παροχής νερού ή ακόμα και τη μη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού άρδευσης του οποίου οφείλουν να λάβουν γνώση.

Ευελπιστώντας για την κατανόηση της κρισιμότητας της κατάστασης και την ορθολογική χρήση του αγαθού που λέγεται νερό, ο δήμος είναι στη διάθεση των πολιτών για περαιτέρω πληροφορίες στα τηλ. 28913-40418 & 420.