Τη συμμετοχή τους στην τετράωρη στάση εργασίας την οποία προκήρυξε η  Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κάνουν γνωστή με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του ΕΣΥ στα Χανιά.

 Στην ανακοίνωση τους οι γιατροί επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οτι \” οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χώρο της δημόσιας υγείας, στην κατεύθυνση και μόνο της περιστολής των δαπανών, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα την  συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.\”

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

\”Τις τελικές του επιλογές για το «επιχειρησιακό σχέδιο ανασύνταξης του ΕΣΥ» στις νέες συνθήκες μεσοπροθεσμου, θα ανακοινώσει την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, ο πιο υπάκουος «των προθύμων», αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής εξαθλίωσης και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.

Η Ομοσπονδια Νοσοκομειακων Γιατρων Ελλαδας, τη συγκεκριμένη μέρα προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας 11πμ-3μμ) σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας και καταγγέλλει την  κυβέρνηση που με το «επιχειρησιακό της σχέδιο για την αναδιάταξη του ΕΣΥ» επισημοποιεί την πλήρη αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας. Εγκαταλείπει όλες τις εξαγγελίες της για την στήριξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,  διευκολύνει τη συρρίκνωση και κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επιδείνωση της δυσκολίας πρόσβασης των πολιτών στο Ε.Σ.Υ. ,την ώρα που η χρησιμότητα του στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη, στον βωμό της συμμόρφωσης στις υποδείξεις των ξένων επικυρίαρχων.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χώρο της δημόσιας υγείας, στην κατεύθυνση και μόνο της περιστολής των δαπανών, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα την  συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στη σημερινή περίοδο έκρηξης της φτώχειας και γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας απαιτείται η υγειονομική θωράκιση της χώρας, η ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ, τα διαρθρωτικά του προβλήματα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή του, όμως δεν δεχόμαστε και αλλαγές που θα μας πάνε ακόμα πιο πίσω. Η εμπειρία και τα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την εφαρμογή παρόμοιων συνταγών του ΔΝΤ ή της τρόικας, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι τα συστήματα υγείας υποβαθμίστηκαν δραματικά, το προσδόκιμο υγείας των πληθυσμών μειώθηκε, ενώ η νοσηρότητα σε συγκεκριμένες παθήσεις αυξήθηκε».

Οι αλλαγές δεν απαντούν στα τεράστια προβλήματα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, ενώ  δεν προωθούνται λύσεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε ιατρικό και -κυρίως- σε νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στον αυξημένο ρόλο τους.

Εμεις συνεχιζουμε να ελπίζουμε και διεκδικούμε

•             την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δημιουργια  Αστικου  Κέντρου Υγειας, με οικογενειακούς γιατρούς, διαρκή παρακολούθηοη χρονίως πασχόντων, νοσηλεία στο σπίτι, πρόληψη – αγωγή υγείας -υγειονομική διαφώτιση, υποδομές εργαστηριακού ελέγχου, διασύνδεση με τα Νοσοκομεία

•             την απόδοση σε λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ

•             την λειτουργία αυτοτελους Τμήματος  Επειγόντων Περιστατικών

•             Την διαθεση των απαραιτητων πιστώσεων για την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέριων ανά υγειονομική περιφέρεια.

•             την ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των Νοσοκομείων, αλλα και  την αξιοπρεπή υπηρέτηση των ασθενών

•             την ανασυγκρότηση του Ε Κ Α Β

•             τις αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα υποοτελεχωμένα Τμήματα.

•             τον ομαλό εφοδιασμό των Νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό, την ενίοχυση του εξοπλισμού των εργαστηρίων τους

•             την εξοικονόμηση πόρων με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και κυρίως με τη κατάργηση των συναλλαγών, της διαφθοράς, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο ΕΣΥ.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους εξοργισμένους από τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς κάθε περιοχής, να προωθήσουν κοινές δράσεις για την υλοποίηση αυτών των στόχων και την αποτροπή του ακρωτηριασμού του ΕΣΥ.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook