Αβέβαιο παραμένει το οικονομικό μέλλον των νέων δήμων και για το 2011. Στην συνεδρίαση του ΔΣ της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Χανίων, η οποία σύμφωνα με τον Νόμο παραμένει ως έχει έως ότου εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα κατάργησής της, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυριάκος Βιρβιδάκης  μετέφερε την ενημέρωση που έγινε σε πρόσφατη ημερίδα της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα. 
Όπως είπε ο κ.Βιρβιδάκης, ενώ το 2009 μοιράστηκαν στους δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σχεδόν 4 δις ευρώ, το 2010 το ποσό κατέβηκε σχεδόν στα 2,5 δις ευρώ. Κατα μέσον όρο σε όλους τους δήμους της χώρας το ποσοστό των χρημάτων που περικόπησαν κυμάνθηκε απο 29% έως 36%
Σε ότι αφορά στο 2011 στον κρατικό προυπολογισμό έχουν εγγραφεί 4,5 δις ,αλλά εκτός των περικοπών που γίνονται κατα την εφαρμογή του προυπολογισμού από αυτά τα χρήματα θα πρέπει να πληρωθούν και οι επιπλέον αρμοδιότητες των νέων δήμων.
\”Θέλω να θυμίσω ότι περίπου 1,1 δις είναι τα προνοιακά επιδόματα και οι μεταφορές των μαθητών που είναι νέες αρμοδιότητες. 
Αν αφαιρέσουμε λοιπόν το 1,1 δις απομένουν 3,4 δις. Αν κοστολογήσετε τα νούμερα που έχουν να κάνουν με την πληρωμή των νέων υπαλλήλων των νέων αρμοδιοτήτων και με το Βοήθεια στο σπίτι τότε δείτε τι μένει…\”
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ επεσήμανε πως σε ότι αφορά στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι μπορεί να αποφασίστηκε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του απο το ΕΣΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, όμως δεν έχει διευκρινιστεί απο που θα προέλθουν τα χρήματα της συμμετοχής του Ελληνικού δημοσίου. 
Επιπλέον εξέφρασε την εντονη ανησυχία του για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω του υπ.Εσωτερικών. 
Στο μεταξύ νωρίτερα τα μέλη της ΤΕΔΚ Χανίων έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, την τελευταία στην ιστορία του θεσμού, καθώς η τοπική ένωση δήμων περνά σε περιφερειακό επίπεδο. 
Όπως είπε ο κ.Βιρβιδάκης και σύμφωνα με τον Νόμο για την διοικητική μεταρρύθμιση οι ΤΕΔΚ θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως ότου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κάτι που όμως έχει καθυστερήσει και πιθανόν να καθυστερήσει αρκετά ακόμη.
Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ.Βιρβιδάκης εξέφρασε και την διαμαρτυρία του γιατί ενώ σύμφωνα με τον Νόμο η ΤΕΔΚ εξακολουθεί να λειτουργεί, δεν προσκαλείται εκπρόσωπός της στις συσκέψεις ή τις όποιες εκδηλώσεις γίνονται για θέματα που αφορούν στους δήμους των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook