Αυξημένους ελέγχους ζητά η Κομισιόν από τα κράτη μέλη για το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xyllela fastidiosa

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ασχολείται με την φυτουγεία αναφορικά με το παθογόνο βακτήριο Xyllela fastidiosa, σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες (7/6/2016) στις Βρυξέλλες. Τα κύρια θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν την επέκταση του παθογόνου σε ελαιώνες στην Ιταλία και Γαλλία, καθώς και τις προσπάθειες του μέχρι τώρα περιορισμού του στις χώρες αυτές. Τονίστηκε η αναγκαιότητα τήρησης αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του παθογόνου από όλα τα κράτη μέλη καθώς πρόκειται για παθογόνο το οποίο προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτών και προκαλεί ταχύτατα ολοκληρωτική καταστροφή στην καλλιέργεια.

Το Xyllela fastidiosa χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα ως ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτοπαθογόνα βακτήρια παγκοσμίως. Κύριος φορέας εξάπλωσης του παθογόνου θεωρείται το έντομο philaenus spumarius. Έντονος είναι ο προβληματισμός, λόγω του γεγονότος ότι σε χρονικό διάστημα ενός έτους το παθογόνο προκαλεί πλήρη καταστροφή στους ελαιώνες. Επιπρόσθετα έχει ευρύ φάσμα φυτών τα οποία προσβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό απαντάται και στις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Στην Ιταλία στις 13 Οκτωβρίου 2013 ταυτοποιήθηκε η Xyllela fastidiosa για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή ένωση, στην περιοχή της Απουλίας όπου αξίζει να σημειωθεί πως παράγεται το 30% της συνολικής εξαγώγιμης ποσότητας λαδιού της χώρας. Το παθογόνο ταυτοποιήθηκε επίσης στη Γαλλία στην περιοχή της Κορσικής στις 27 Ιουλίου 2015.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, 8.1 εκατ. τόνοι ελαιολάδου παράγονται ετησίως με κύρια παραγωγό χώρα την Ισπανία (51,1%), ακολουθούν Ιταλία (23,5%), Ελλάδα (19,5%), Πορτογαλία (5.4%) και λοιπές χώρες 0,5%. Ο πιθανός κίνδυνος εξάπλωσης του παθογόνου στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως καθίσταται σαφές θα έχει δραματικές συνέπειες στην παραγωγή ελαιολάδου. Συνεπώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή ένωση για την αποφυγή εισόδου παθογόνων οργανισμών καραντίνας στις χώρες κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook