Δύο εβδομάδες μετά την καθίζηση και το ολοκληρωτικό άδειασμα του αποθηκευμένου νερού (650.000 κυβικά μέτρα ) που  έλαβε χώρα στην λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων Χρυσοσκαλίτισσας, ο δήμος Κισσάμου εκφράζει την ικανοποίησή του για την έως τώρα πορεία των ενεργειών που έχουν γίνει και ευχαριστεί γι’ αυτό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί για την άμεση και μεθοδική προσπάθεια που συνεχίζουν να καταβάλλουν, -τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά- τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη με τον οποίο υπάρχει καθημερινή και ουσιαστική συνεργασία με τον δήμο μας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

\”Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ήδη προχωρούν με τις οδηγίες της Περιφέρειας και την υποστήριξη του ΟΑΔΥΚ οι άμεσες λύσεις που επιτρέπουν την βραχυπρόθεσμη διαχείριση του έντονου προβλήματος έλλειψης νερού που έχει προκύψει στην περιοχή.

Η πρώτη λύση ήδη δόθηκε με την αξιοποίηση του αγωγού τροφοδοσίας της λιμνοδεξαμενής για απευθείας άρδευση.

Ένα δεύτερο «πακέτο» δύο επιπλέον ενεργειών δρομολογείται και προωθείται η χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια Κρήτης.

Αφορά:

•             την κατασκευή αντλιοστασίου για την άντληση νερού της τάξεως των 200.000 κυβικών από την λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας και

•             την κατασκευή γεώτρησης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, η οποία, θα δώσει σημαντικές ποσότητες στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής, καθώς και την δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή σε πρώτο στάδιο.

Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, οριστική λύση για την περιοχή -όπου σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης υπάρχει σημαντική δραστηριοποίηση σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες- θα είναι η αποκατάσταση και λειτουργία και των δύο λιμνοδεξαμενών της περιοχής.

Όσον αφορά την αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, αυτή πρέπει να γίνει με κατεπείγουσα μελέτη από τον ΟΑΔΥΚ, αμέσως μετά το πρώτο πόρισμα για το θέμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, σήμερα καθίσταται απολύτως επιτακτική η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και της δεύτερης λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας, η οποία όμως ακόμα βρίσκεται στο στάδιο διαδικασιών του διαγωνισμού ανάθεσης της σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων απέτρεψε την διόγκωση του προβλήματος, πλην όμως θέτει και επί τάπητος το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του δήμου μας, το οποίο βαίνει μειούμενο και χρήζει στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης και ορθολογικής διαχείρισης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Κισάμου είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε έναν ευρύτερο διάλογο προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα, πάντα σε συνεργασία με την εμπλεκόμενους φορείς.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook