To Σάββατο στις 11/6, στις 20.30, στην Πύλη Sabbionara, στα πλαίσια προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 11ου αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ: «Αντάρτισσα Ελένη-Νίτσα Παπαγιαννάκη με το όνομα Ηλέκτρα. Γυναίκες κλαδιά». Η Ελένη (Νίτσα) Παπαγιαννάκη βγήκε στο βουνό πολύ νέα, εγκαταλείποντας τη θαλπωρή μιας αστικής ζωής στη πόλη, ήταν μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού, έζησε στο Βουνό, με το αντάρτικο όνομα Ηλέκτρα, σκοτώθηκε σε συμπλοκή, στις 18 Απριλίου το 1949, στο Σιδεροπορτί κοντά στο χωριό Καλλικράτης, στα Σφακιά. 

Με αφορμή τη δική της ιστορία  μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ιστορίες κι άλλων γυναικών που βγήκαν στο Βουνό και που πήραν μέρος στην αδύνατη Επανάσταση που ήταν ο Εμφύλιος, που κατέκτησαν έτσι την ισότητα και την ελευθερία. Η ιστορία της ανήκει στη συλλογική μνήμη, καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Αντίστασης και του Εμφυλίου, προβάλλοντας μια άλλη κοινωνική δυναμική, από την οποία μοιάζει επιτακτική ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη για το σήμερα της κρίσης, την περίοδο κατάρρευσης και των τελευταίων προπύργιων της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Το ντοκιμαντέρ είναι μια αφορμή συλλογιστούμε τον αγώνα των ανθρώπων της εποχής εκείνης, αλλά και να κάνουμε σκέψεις για το παρόν της ζωής μας. Πρέπει ν’ αλλάξεις τη ζωή σου. Η ζωή μας πρέπει ν’ αλλάξει.

Τη βραδιά θα ζεστάνουν με τις μουσικές τους το μουσικό σύλονο «MΕΛΤΕΜΙΑ». Όπου οι μελωδικοί άνεμοι από τη Μεσόγειο έως και τη βορειδυτική Ευρώπη αναμιγνύονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη έκφραση. Ένα ταξίδι γεμάτο ρυθμούς και ηχοχρώματα Δύσης και Ανατολής με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά. Επτά μουσικοί που συναντιούνται στα Χανιά αποδίδουν εθιμικές οργανικές μελωδίες, μεσαιωνικούς σκοπούς, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, αλλά και λόγια μουσική μέσα από τον πλούτο διαφορετικών παραδόσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook