Kατάλληλη  για κολύμβηση κρίθηκε χθες η θαλάσσια περιοχή στην Επισκοπή Ρεθύμνου, καθώς με την αυτοψία που έκανε η Διεύθυνση Υγείας διαπίστωσε ότι η κηλίδα από τα σεντινόνερα (πετρέλαιο μαζί με λάδι και απόνερα) είχε διαλυθεί.

Έτσι έγινε άρση της επικινδυνότητας του νερού για τη δημόσια υγεία που υπήρχε από την προηγούμενη Παρασκευή.

Εκτιμάται πως η ρύπανση που εμφανίστηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής στη θάλασσα σε μια λωρίδα 500 μέτρων προήλθε από τα πλοία που εκτελούσαν ΝΑΤΟϊκή άσκηση στα ανοιχτά και ενδεχομένως από κάποια βλάβη οι ρυπογόνες πετρελαιοειδείς ουσίες κατέληξαν στη θάλασσα.

Δεν πάρθηκε δείγμα νερού παρά μόνο η Δ/νση Υγείας έκανε αυτοψία και μακροσκοπική ανάλυση στη θαλάσσια περιοχή την Παρασκευή αλλά και χθες οπότε και έκρινε πως η ρύπανση είχε εξαφανιστεί.

Άλλωστε με έγγραφο προς την Δ/νση ήδη από το Σάββατο το Λιμεναρχείο είχε αναφέρει ότι δεν έχουν εντοπιστεί άλλες εστίες ρύπανσης και πως έχει αρχίσει η συγκεκριμένη κηλίδα να διαλύεται.

Το Λιμεναρχείο  από την πρώτη ημέρα που είχε επισκεφθεί την περιοχή είχε χαρακτηρίσει την κηλίδα αυτοδιαλυόμενη.

Σύμφωνα με τον κ. Βουμβουράκη από τη Δ/νση Υγείας η ουσία αυτή ακριβώς επειδή δεν ήταν πετρέλαιο ήταν πιο εύκολο να διαλυθεί, όπως κι έγινε.

Ωστόσο την προηγούμενη Παρασκευή τοποθετήθηκαν πινακίδες που ανέφεραν ότι απαγορεύεται η κολύμβηση, αλλά ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν από το δήμο κι έτσι εκτός από την ενημέρωση των λουομένων από το λιμεναρχείο ότι δεν επιτρέπεται να κολυμπούν, τίποτα άλλο δεν προϊδέαζε τον κόσμο για την ποιότητα των νερών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως δεν ελέγχθηκε εάν η ρύπανση όντως προήλθε από τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως  ούτως ή άλλως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό αφού πρόκειται για το ΝΑΤΟ και ο έλεγχος περιλαμβάνει πρώτα πληθώρα ενεργειών και εμπλοκή πολλών φορέων.

goodnet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook