Επιχειρηματίες και φορείς των Χανίων στην παρουσίαση της Τράπεζας στα Χανιά – Στοχος η ενίσχυση των επενδύσεων και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας – Υφεσιακά τα μέτρα αλλά θα είναι τα τελευταία λέει ο Σταθάκης

Παρουσία του Υπουργού  Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων των Χανίων ξεκίνησε το πρωί, η παρουσίαση  της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια), που ιδρύθηκε για να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της παρουσίας με θέμα  «Χρηματοδοτικές προϊόντα της Παρευξείνιας Τράπεζας στις Ελληνικές Επιχειρήσεις», ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους στόχους της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και απάντησε σε δηλώσεις δημοσιογράφων για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο Υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική σταθερότητα, παραδεχόμενος ότι το κλείσιμο αυτό έγινε με υφεσιακά μέτρα τα οποία όμως όπως τόνισε είναι και τα τελευταία στο δρόμο προς την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

O κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο κορμό του αναπτυξιακού νόμου ο οποίος όπως τόνισε βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) στροφή στην παραγωγή β) Στηρίζει την καινοτομική δραστηριότητα και γ) είναι απόλυτα φτιαγμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Η Παρευξείνια Τράπεζα, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υποστηρίζει επενδυτές και εταιρείες στις 11 χώρες – μέλη της (Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία). Η τράπεζα χορηγεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 3-15 ετών, κυρίως της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ προβαίνει επίσης σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου και παρέχει εγγυήσεις.

Στόχος της Παρευξείνιας Τράπεζας, όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Γαβράς, επικεφαλής του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Παρευξεινιας τράπεζας είναι η διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας για την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών ενώ όπως πρόσθεσε η τράπεζα συνεργάζεται κυρίως με ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως υποδομές, τουρισμό, εξαγωγές κτλ.

 

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας και στο κλείσιμο της αξιολόγησης η οποία όπως τόνισε αποτέλεσε βασικό σημείο του οδικού χάρτη των συμφωνηθέντων του Ιουλίου, απόλυτα καθοριστικό. Ο Υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόησης περιελάμβανε τρία στοιχεία τα οποία αφορούν στην δημοσιονομική προσαρμογή, την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και τις διαρθρωτικές αλλάγες και σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των θεσμών στο θέμα του χρέους, ανοίγει ο δρόμος για την επιτευξη οικονομικής ανάπτυξης.

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του κ. Σταθάκη

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook