Το 25ο και 27ο δημοτικά σχολεία Ηρακλείου επισκέφθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και   ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, συνοδεύοντας  την Κινητή Μονάδα Οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης όπου από νωρίς το πρωί εξέταζε τους μαθητές της δευτέρας τάξης. Η Οδοντιατρική μονάδα, προσφέρει τις δωρεάν υπηρεσίες της σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, ενώ την Καλοκαιρινή περίοδο το πρόγραμμα των επισκέψεων θα καταρτίζεται με την συνεργασία φορέων και υπηρεσιών και εκτός Δημοτικών Σχολείων. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στη λειτουργία της μονάδας επεσήμανε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης και ευχαρίστησε τους οδοντιατρικούς συλλόγους του νησιού, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους φορείς που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την λειτουργία της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας.

Πρόκειται, είπε ο κ. Αρναουτάκης, «για μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των Οδοντιατρικών  συλλόγων της Κρήτης και της  Περιφέρειας μας.  Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση όλα τα παιδιά της 2ας τάξης των δημοτικών σχολείων της Κρήτης ελέγχονται προληπτικά από την Κινητή Μονάδα, γιατί μόνο με την πρόληψη μπορούμε να προλάβουμε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Ευχαριστίες στους οδοντιατρικούς συλλόγους της Κρήτης για την συνεργασία, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές. Η κινητή Μονάδα Οδοντιατρικής που για λόγους γραφειοκρατικούς είχε σταματήσει την λειτουργία της, από δω και στο εξής θα προσφέρει υπηρεσίες όλο το χρόνο και εκτός σχολικού έτους θα πηγαίνει σε περιοχές με τη συνεργασία φορέων και πολιτιστικών συλλόγων. Δεν θα υπάρξει περιοχή της Κρήτης που δεν θα επισκεφθεί η μονάδα». 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της μονάδας υπογράμμισε: «Επιτέλους η μονάδα ξανά εκεί που ανήκει, στα παιδιά! Υπηρετώντας την πρόληψη προσπαθούμε να βρεθούμε κοντά σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ,τα παιδιά , προσφέροντας υπηρεσίες πρόληψης. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει μια μεγάλη ανάγκη, μιας και τα αποτελέσματα των ερευνών μας όσον αφορά στη στοματική Υγεία στην  Κρήτη είναι αποκαρδιωτικά. Το επόμενο διάστημα η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί οργανωμένα και  από τα Κοινωνικά Δίκτυα». 

Ο Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Σμπώκος υπογράμμισε: «Πολύ θετική προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης η λειτουργία της κινητής μονάδας που με μεγάλη μας χαρά επαναλειτουργεί. Οι οδοντιατρικοί σύλλογοι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή και το Καλοκαίρι η μονάδα θα επισκεφθεί ορφανοτροφεία, στέγες ανηλίκων κ.α.».

Οι διευθυντές του 25ου δημοτικού σχολείου Μανόλης Λαμπράκης, και του 27ου δημοτικού σχολείου Κώστας Παραδεισανός ευχαρίστησαν την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και όλους τους φορείς για την λειτουργία της Κινητής Μονάδας που προσφέρει, όπως είπαν, σημαντικό κοινωνικό έργο στο τομέα της πρόληψης σε δύσκολα οικονομικά καιρούς. 

Το παρόν στο 25ο και 27ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου έδωσαν επίσης: ο Νίκος Καμπάνης διευθυντής δημόσια υγείας Περιφέρειας Κρήτης, και Κατερίνα Βολιτάκη αναπ. προϊσταμένη τμήματος πρόληψης και προαγωγής δημόσιας υγείας Περιφέρειας Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι σε ένα μήνα περίπου λειτουργίας η μονάδα εξέτασε 450 παιδιά στα οποία έγινε και προληπτική φθορίωση, ενώ ο στόχος είναι σε ένα έτος να ελεγχθούν και να πάνω από 5000 παιδιά!

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook