Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην είσοδο αμερικανικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, με μέτρα που δεν διευκρίνισε.

Τόνισε παράλληλα ότι η ανάπτυξη αυτή όπως και άλλες σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν την ένταση ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το αντιτορπιλικό USS Porter εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης ρουτίνας, κίνηση –σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ– που αύξησε την οργή στη Μόσχα, μετά την πρόσφατη εγκατάσταση ενός νέου αντιπυραυλικού συστήματος.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να έχει δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο εντός του μήνα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να εξισορροπήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας.

“Φυσικά, αυτό δεν έχει την έγκρισή μας και αναμφίβολα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων ως απάντηση”, δήλωσε ο Αντρέι Κελίν, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που αναφερόταν στην ανάπτυξη του USS Porter, σύμφωνα με το RIA.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο σημαίνει επίδειξη ισχύος η οποία, κατά την άποψή του, βαθαίνει την ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, η οποία προκλήθηκε από τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία και τη Συρία. “Όσον αφορά τη συνολική κατάσταση, βεβαίως υπάρχει σαφής αύξηση και υποδαύλιση της έντασης στις σχέσεις μας. Όλα γίνονται παραμονές της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος”.

Το αντιτορπιλικό USS Porter αγκυροβόλησε στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας για προγραμματισμένη επίσκεψη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

“Οι επισκέψεις σε λιμάνια όπως αυτή, δίνουν την ευκαιρία σε ναύτες από τη Βουλγαρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τους δεσμούς μας, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, καθώς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αμοιβαίων στόχων”, δήλωσε η διοικητής του USS Porter Άντρια Σλαφ.

Το αντιτορπιλικό Porter εισήλθε τη Δευτέρα στη Μαύρη Θάλασσα για σειρά ασκήσεων με τους συμμάχους και δυνάμεις χωρών εταίρων στο πλαίσιο αυτού που οι ΗΠΑ αποκαλούν ανάπτυξη ρουτίνας. Η ανάπτυξη διεξάγεται στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve, την οποία στηρίζουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

iefimerida.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook