Εβραίοι και Αραβες, στρέιτ και γκέι, θρησκευόμενοι και μη, οι ασθενείς που προσέρχονται καθημερινά στο νοσοκομείο Ασούτα του Τελ Αβίβ έχουν μια κοινή ελπίδα: να τους χαρίσει η ιατρική επιστήμη ένα μωρό. Το Ισραήλ είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνητής γονιμοποίησης και το Ασούτα, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο περίπου 7.000 τέτοιες επεμβάσεις – μία στις τέσσερις από τις συνολικές που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ – μία από τις πιο πολυάσχολες κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης στον κόσμο.

Αντίθετα όμως με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου ένα ζευγάρι μπορεί να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας προσπαθώντας να συλλάβει με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, το Ισραήλ παρέχει σε όλους τους πολίτες του δωρεάν και απεριόριστη δυνατότητα τεχνητής γονιμοποίησης μέχρι να κλείσει μια γυναίκα τα 45 και/ ή να αποκτήσει δύο παιδιά.

«Είναι φοβερό άμα το σκεφτείς», λέει η 35χρονη Κέρεν, καθώς περιμένει στην αίθουσα αναμονής του Ασούτα, με το κατεψυγμένο σπέρμα του συζύγου της μέσα σε μεταλλικό κουτί στα πόδια της. Το σπέρμα είχε μεταφερθεί εκεί από ένα άλλο νοσοκομείο όπου η Κέρεν υποβλήθηκε για πρώτη φορά σε τεχνητή γονιμοποίηση πριν από τρία χρόνια – όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί. «Θέλω τουλάχιστον τρία παιδιά κι αν έπρεπε να πληρώσουμε τόσο πολλά χρήματα, δεν νομίζω πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε», λέει.

Το κόστος για τον δημόσιο κορβανά είναι υψηλό, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας λέει πως ξοδεύει περίπου 2.450 ευρώ ανά επέμβαση, κάποιοι θεωρούν πως στην πραγματικότητα το ποσό είναι υψηλότερο. Η πολιτική αυτή εντούτοις δέχεται ελάχιστες επικρίσεις, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα λίγα ζητήματα στα οποία συμφωνούν λίγο πολύ όλοι οι τομείς της ισραηλινής κοινωνίας.

Μάλιστα ολοένα και περισσότερες ανύπαντρες, θρησκευόμενες γυναίκες καταφεύγουν – με τις ευλογίες των ραβίνων – στην τεχνητή γονιμοποίηση. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Και όπως αποκαλύπτει η Μίρα Χιούμπνερ-Χάρελ, νομική σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, μια επιτροπή του κράτους μελετά επί του παρόντος το ενδεχόμενο να ανοίξει τις κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης και στους ομοφυλόφιλους άνδρες με τη χρήση παρένθετης μητέρας.

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι εδώ στην επιθυμία των ανθρώπων να αποκτήσουν οικογένεια», επισημαίνει η Χιούμπνερ-Χάρελ. «Νομίζω πως η χώρα μας μπορεί να είναι υπερήφανη γι\’ αυτό». Η ευαισθησία αυτή έχει και την κοινωνιολογική και την πολιτική της εξήγηση. Υπάρχει η βιβλική εντολή, υπάρχει και η τραυματική εμπειρία του Ολοκαυτώματος• υπάρχει ο φόβος της οικογένειας μήπως χάσει κάποιο παιδί όταν πάει στρατιώτης, αλλά και η αγωνία του Ισραήλ μη χάσει τη δημογραφική μάχη με τους Παλαιστίνιους, που έχουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας. Οι άραβες πολίτες του Ισραήλ, πάντως, έχουν τα ίδια δικαιώματα στη δωρεάν τεχνητή γονιμοποίηση με τους εβραίους.

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook