Μετά τη Βουλγαρία, την Αντιόχεια, την Γεωργία που ανακοίνωσαν ότι θα απουσιάζουν, την Ρωσία που θεωρεί πως πρέπει να αναβληθεί εφόσον δεν θα μετέχουν άπαντες, τώρα και η Σερβία θεωρείται αμφίβολη να μετέχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Να μη μετάσχουν τελικά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αποφάσισαν και στο Πατριαρχείο Γεωργίας!

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου που το επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Tass οι Γεωργιανοί δε θα βρεθούν στην Κρήτη επιμένοντας στους παλαιότερους λόγους των ενστάσεων!

Οριστική είναι η απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, να μην συμμετάσχει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από 16 μέχρι 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Romfea.gr  το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ακύρωσε οριστικά όλες τις αεροπορικές, ξενοδοχειακές και μεταφορικές κρατήσεις που είχε κάνει για τη μετάβαση και τη διαμονή της αντιπροσωπείας στο νησί.

Να αναφερθεί ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας με πρόσφατη Συνοδική απόφαση της Ιεραρχίας, είχε διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εάν δεν λυθούν διάφορα θέματα.

Την αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προτείνει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας!

Σε επιστολή που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη η Σερβική Εκκλησία προτείνει την αναβολή της Συνόδου "μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες".

"Η Εκκλησία μας βλέπει εμπόδια να συμμετάσχει υπό τις παρούσες συνθήκες στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας.

"Πριν από τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού γεγονότος, είναι απαραίτητο να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών, να επιτευχθεί συναίνεση και να γίνει αναθεώρηση των εγγράφων.

Προβλήματα και από τη Ρωσία

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μελετάει προσεκτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την προετοιμασία της Πανορθοδοξου Συνόδου η οποία προγραμματίζεται να συγκληθεί στην Κρήτη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής για τις σχέσεις με την Κοινωνία και τον Τύπο κ. Βλαντιμίρ Λεγκόιντα. Όπως σημειώνει ο κ. Λεγκόιντα, όμως, στο Πρακτορείο Τας  «χωρίς την πλήρη συμμετοχή των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών η Πανορθόδοξη Σύνοδος χάνει την σημασία της».

Συγκεκριμένα ο κ. Λεγκόιντα δηλώνει ότι: «Η Εκκλησία της Αντιοχείας αποφάσισε να μην πάει στη Σύνοδο μετά την τελευταία δήλωση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Η Εκκλησία της Γεωργίας έχει την πρόθεση να συζητήσει προβλήματα της προετοιμασίας της Πανορθοδόξου Συνόδου στη δική της Ιερά Σύνοδο. Ενώ αρνήθηκε την συμμετοχή της η Εκκλησία της Βουλγαρίας. Πολλοί πιστοί της Εκκλησίας μας εξέφρασαν την θλίψη ότι το Φανάρι στην πραγματικότητα αγνόησε την σημασία της αρχής της Πανορθόδοξης ομοφωνίας της Συνοδικότητας η οποία αποκλείει την δυνατότητα ατομικών αποφάσεων». Στην συνέχεια προσθέτει οτι «τα γεγονότα των πρόσφατων ημερών δείχνουν ότι οι τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν ερωτηματικά για τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις της Συνόδου. Γίναμε μάρτυρες των αποφάσεων από την Βουλγαρική και ύστερα από την Αντιοχειανή Εκκλησία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κρίση στην προετοιμασία ενός πανορθοδόξου γεγονότος διότι χωρίς πλήρη συμμετοχή η Σύνοδος χάνει την σημασία της. Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις συνθήκες που αλλάζουν καθημερινά η απόφαση να συγκληθεί η Μεγάλη Σύνοδος δεν φαίνεται να είναι του παρόντος».