Χωρίς την παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί και δυστυχώς χωρίς την πρέπουσα συμμετοχή αθλητικών σωματείων και νέων αθλητών, ξεκίνησε σήμερα στα Χανιά μια πολύ σημαντική ημερίδα για το  φαινόμενο της χρήσης αναβολικών και του ντόπινγκ στην Ελλάδα, την οποία διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, σε συνεργασία με αυτοδιοικητικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εξειδικευμένοι ομιλητές, παρουσίασαν στοιχεία για τις διαστάσεις του φαινομένου στην Ελλάδα και διεθνώς, τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση αναβολικών και απαγορευμένων ουσιών, ακόμα και συμπληρωμάτων διατροφής ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε προπονητές και γονείς οι οποίοι συχνά άθελά τους και εν αγνοία τους, σπρώχνουν νέους αθλητές στα επικίνδυνα μονοπότια της κατανάλωσης απαγορευμένων ουσιών.

Ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας,  Γιώργος Κατσιμπάρδης, πρόεδρος  της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά” και επίτιμο μέλος του ΣΕΓΑΣ, αναφέρθηκε σε διάφορα σκάνδαλα ντόπινγκ που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του αθλητισμού διεθνώς, στην απαξίωση του αθλητισμού αλλά και στην σημασία της ενημέρωσης για την πρόληψη του φαινομένου. Πρότεινε δε την θεσμοθέτηση στην Ελλάδα ενός οργάνου Δίωξης των αναβολικών, προκειμένου να μπει φραγμός στην διάδοση και χρήση αναβολικών, ενώ τόνισε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να γίνει με αστυνόμευση αλλά με την σωστή πληροφόρηση για τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση τέτοιων ουσιών.

Πολύ σημαντική ήταν και η επισήμανση του κ. Γιάννη Παπαδογιαννάκη, δικηγόρου, μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην αθλητή, ο οποίος τόνισε εκτός από τα αναβολικά, ιδιαίτερη έξαρση παρατηρείται και στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας εξίσου σοβαρές συνέπειες για την υγεία των αθλητών αλλά και νέων που τα προμηθεύονται ελεύθερα σε γυμναστήρια ή το διαδίκτυο. 

Προσοχή σε γονείς, αθλητές, προπονητές – “Οι εμποράκοι του αθλητισμού”  παραμονεύουν

“Μακριά από τα αναβολικά. Όσο πιο μακριά γίνεται. Προπονητές, γονείς, αθλητές θα  πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί οι “εμποράκοι του αθλητισμού” παραμονέουν,  ήταν το μήνυμα που έστειλε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Κατσιμπάρδης, πριν την έναρξη της ημερίδας ενώ τονισε ότι η πληροφόρηση είναι το μόνο σίγουρο εργαλείο για την πάταξη των φαινομένων ντόπινγκ.

Ο κ. Κατσιμπάρδης τόνισε ότι τα αναβολικά προκαλούν ακόμη και το θάνατο και στηλίτευσε απόψεις που έχουν διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για την αποποινικοποίηση των αναβολικών.

Δείτε τις δηλώσεις του κ Κατσιμπάρδη

 

Δεν είναι μόνο τα αναβολικά – Επικίνδυνα και τα συμπληρώματα διατροφής

“Δεν είναι μόνο τα αναβολικά αλλά και άλλες απαγορευμένες ουσίες που κυκλοφορούν και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των αθλητών” επεσήμανε από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδογιαννάκης, τονίζοντας ότι “ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής που κατάφεραν να μπουν στην καθημερινότητα πολλών αθλητών αλλά και νέων που γυμνάζονται, περιέρχουν απαγορευμένες ουσίες. Δυστυχώς αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο, σε γυμναστήρια και χωρίς ιατρική συνταγή” σημείωσε.

Ο κ. Παπαδογιαννάκης, αναφέρθηκε και στο ρόλο των γονέων, που άθελά τους οδηγούν τα παιδιά στην χρήση απαγορευμένων ουσιών. “Είναι δυστύχημα ότι πολλοί γονείς, προωθώντας τα παιδιά τους στον αθλητισμό κάνουν λάθη, τους χορηγούν εν είδει βιταμινών, κάποιες ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς”, σημείωσε τονίζοντας ότι η ενημέρωση μπορεί να αποτρέψει από τέτοια εγκληματικά λάθη.

Επίσης ο κ. Παπαδογιαννάκης, αναφέρθηκε στο ρόλο της οικονομικής συγκρυρίας στην έξαρση του φαινομένου καθώς όπως εξήγησε η οικονομική κρίση έπληξε την διαδικασία ελέγχων για εντοπισμό απαγορευμένων ουσιών και αυτό σε συνδυασμό με τη δράση των κυκλωμάτων του ντόπινγκ που βρίσκονται πάντα πιο μπροστά από τις προσπάθειες “αντιτόμπινγκ”, εντείνει το πρόβλημα.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Παπαδογιαννάκη

 
 

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα είχε προγραμματιστεί να συμμετέχει και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Κοντονής όμως λόγω έκτακτης συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του στην ημερίδα.

Αλγεινή ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ημερίδα, που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν παρέστησαν, ως όφειλαν, πολλά αθλητικά σωματεία τα οποία μάλιστα θα έπρεπε να έχουν παρακινήσει τους νέους αθλητές να παρακολουθήσουν ένα τόσο σημαντικό θέμα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook