Άσκηση αντιμετώπισης και κατάσβεσης πυρκαγιάς σε συνεργασία του Ναυστάθμου Κρήτης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η συγκεκριμένη άσκηση διεξάγεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Σκοπός της είναι να βελτιωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιστατικό κατάσβεσης πυρκαγιάς σε εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου.

Προηγείται η σύνταξη σεναρίου που προβλέπει εκδήλωση πυρκαγιάς, είτε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε στον οικισμό του Ναυστάθμου και η άσκηση γίνεται σε όσο είναι δυνατόν, ρεαλιστικές συνθήκες.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Ναυστάθμου Κρήτης, άσκηση ευρείας κλίμακας , προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να ασκηθεί στο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών του ώστε να βελτιστοποιήσει το επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού στην αντιμετώπιση περιστατικών μείζονος ατυχήματος, με σκοπό την επαύξηση της ασφάλειας του προσωπικού και υλικού.

Σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας, για αντιμετώπιση ατυχημάτων / πυρκαγιών, εντός Μονάδων Π.Ν., αλλά και συνδρομής / συνεργασίας με λοιπούς στρατιωτικούς και μη φορείς, σε περιπτώσεις μειζόνων ατυχημάτων.  Για το λόγο αυτό στην άσκηση θα συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, προσωπικό από την 5η Μεραρχία Κρητών, η 115 Πτέρυγα Μάχης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, η Ελληνική Αστυνομία, και το Λιμενικό Σώμα.
 
Το Πολεμικό Ναυτικό δείχνοντας την απαιτούμενη ευαισθησία στην βελτίωση της ασφάλειας του προσωπικού του (στρατιωτικού και πολιτικού),  πιστοποιεί τις δυνατότητές του σε καταστάσεις ανάγκης / κινδύνου, όπως είναι η περίπτωση εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς ή και άλλης καταστροφής, με μεγάλο αριθμό τραυματιών.