Στο ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύουν  για τον αγροτικό τομέα από την ΤΤΙΡ αναφέρθηκε σε διαδοχικές του παρεμβάσεις στις 6/6/2016 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Αναφερόμενος στην Έκθεση για τις τεχνολογικές λύσεις για τη βιώσιμη γεωργία  ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε: «Στην έκθεση που συζητούμε τίθεται το πρωτεύουσας σημασίας ζήτημα της επιβίωσης της ευρωπαϊκής γεωργίας, δηλαδή της προσαρμογής της στα νέα τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα.

Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η γεωργία μας. Πως θα νομοθετήσουμε για την προστασία της αγροτικής οικονομίας χωρίς να έχουμε προσδιορίσει τους κινδύνους;

Ο κυριότερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η λογική που καταργεί τις ονομασίες προέλευσης, η λογική που στηρίζει την εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στις αγορές και φυσικά η λογική των επιδοτήσεων της μονοκαλλιέργειας, της εντατικοποίησης της γεωργίας και των μεγάλων λόμπι του αγροτικού τομέα».

Και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είπε: «Άλλωστε η Επιτροπή δεν χρειάστηκε παρά να κάνει λίγες σκέψεις προκειμένου να δώσει φερ’ ειπείν στην Τσεχία τη δυνατότητα να παράγει Ελληνικό γιαούρτι, κύριε Επίτροπε. Εκεί φτάσαμε!

Ελληνικό γιαούρτι «made in Τσεχία»! Προστασία λοιπόν του αγροτικού τομέα και της βιώσιμης γεωργίας σημαίνει επιδοτήσεις στους σωστούς αποδέκτες, σημαίνει ήπιος και δημοκρατικός εκσυγχρονισμός της παραδοσιακής μικρής και βιολογικής καλλιέργειας».

Κατόπιν και κατά τη συζήτηση της Έκθεσης για την ενίσχυση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της μελλοντικής ευρωπαϊκής διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι «ο εκσυγχρονισμός των μικρών παραδοσιακών και βιολογικών καλλιεργειών είναι η καλύτερη, ίσως και η μοναδική απάντηση στο αμερικανικό μοντέλο γεωργίας.

Το αμερικανικό μοντέλο –αυτό που κάποιοι και μέσα στην Ευρώπη επιχειρούν να μας επιβάλουν μέσω της ΤΤΙΡ– είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματικό μόνο για τους κολοσσούς του αγροτοδιατροφικού τομέα και τα λόμπι των μεγάλων παραγωγών, είναι όμως καταστροφικό για το περιβάλλον, την υγεία μας, τις μελλοντικές γενιές.

Είναι καταστροφικό και για τα 25 εκατομμύρια αγρότες των χωρών της Ευρώπης, που στην πλειοψηφία τους επέλεξαν και κατάφεραν με σκληρούς αγώνες να διατηρήσουν μια άλλη οργάνωση της παραγωγής».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Αντί λοιπόν να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει αυτή την κληρονομιά. Δεν υπάρχει κανένας καλός συμβιβασμός για την ΤΤΙΡ. Το ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής, στηριγμένο στη μικρή μονάδα, βρίσκεται στον αντίποδα αυτού που ζητούν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές.

Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα έχει καταστεί ζητούμενο και η δέσμευση των περισσότερων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη υπάρχει, η καταστροφή του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού θα αποτελέσει μέγιστο πισωγύρισμα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook