Τον Δήμο Ιεράπετρας επισκέφτηκε την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Ιεράπετρα με αφορμή τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Δήμαρχου, παρουσία του Δήμαρχου, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη,  του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, κ. Αντώνη Πετρά,  του Βουλευτή Λασιθίου, κ. Μανώλη Θραψανιώτη, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, κας. Ελένης Μαυρομάτη,  της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κας. Πελαγίας Πετράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, κ. Μανώλη Κλώντζα, του νέου Διοικητή του Γ.Ν.Κ.Υ Ιεράπετρας, κ. Γιώργου Αρακαδάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων  ο κ. Πολάκης ενημερώθηκε για την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, καθώς και για τα προβλήματα που επί σειρά ετών αντιμετωπίζει.
 
Ο κ. Καλαντζάκης αναφέρθηκε στην  μηνυτήρια αναφορά που το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε με αφορμή τα προβλήματα του Νοσοκομείου, ενώ εξέθεσε αναλυτικά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας του Γ.Ν.Κ.Υ. Ιεράπετρας,  κάνοντας λόγο παράλληλα για τους αγώνες που επί σειρά ετών  από τις αρχές και τους πολίτες της Ιεράπετρας έχουν γίνει.

Όπως τονίστηκε παρ’ όλες τις μέχρι σήμερα διεκδικήσεις και παρά τις όποιες κατά καιρούς δεσμεύσεις από πλευράς υπευθύνων τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν και μάλιστα να επιδεινώνονται, καθιστώντας πλέον αναγκαίες άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Όπως αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο, η  ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής του Νομού Λασιθίου, οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στην περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Κρήτης από τα λοιπά αστικά κέντρα στα οποία βρίσκονται νοσοκομεία, το απαράδεκτο οδικό δίκτυο,  η ενασχόληση  μεγάλου μέρους του πληθυσμού με τη γεωργία, γεγονός που καθιστά τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους και έκθετους σε ασθένειες και τραυματισμούς,  η φιλοξενία χιλιάδων επισκεπτών στις  ξενοδοχειακές μονάδες της παραλιακής ζώνης, αλλά και τα συχνά τροχαία ατυχήματα λόγω του κακού οδικού δικτύου είναι λόγοι που επιβάλλουν τη λειτουργία ενός πλήρως στελεχωμένου και άρτια εξοπλισμένου Νοσοκομείου.

Η ατελέσφορη διαχείριση της κατάστασης  έως και σήμερα, παρόλες τις προσπάθειες αρχών και πολιτών και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των υπευθύνων και η  συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Γ.Ν.Κ.Υ. Ιεράπετρας, όπως μάλιστα αποδεικνύεται και από την τελευταία κατανομή  58 ιατρών σε Νοσοκομεία της Κρήτης  μεταξύ των οποίων  ενός μόνο για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, είναι βέβαιο, τόνισε ο κ. Καλαντζάκης, ότι οδηγούν μεθοδικά στην περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

Με δεδομένους τους πολλαπλούς κινδύνους που καθημερινά ελλοχεύουν για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων πολιτών και επισκεπτών, ο Δήμαρχος μετέφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό τα αιτήματα σύσσωμης της κοινωνίας του Δήμου Ιεράπετρας, αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του Παθολογικού Τμήματος και των εργαστηρίων Βιοπαθολογίας και Ακτινολογίας, στην λειτουργία όλων των τμημάτων και κλινικών που σήμερα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, στην ενίσχυση τους με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, στην αύξηση της χρηματοδότησης και στην τροποποίηση του Οργανισμού.

Μετά το πέρας της εθιμοτυπικής επίσκεψης και σύντομης συζήτησης στον Δήμο Ιεράπετρας,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας μετέβη στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου πλήθος συγκεντρωμένων πολιτών τον περίμενε,  εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα συνεχιζόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου. Σε ευρεία συζήτηση που ακολούθησε παρουσία τοπικών αρχών, του Βουλευτή Λασιθίου, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ και υπηρεσιακών παραγόντων με το ιατρικό προσωπικό και εκπροσώπους φορέων αναφέρθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα και η υπάρχουσα κατάσταση, επιζητώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Ο κ. Πολάκης είχε τη δυνατότητα να δει τα προβλήματα του Νοσοκομείου από τη βάση τους, καθώς επίσης και να συνομιλήσει με την προσωρινή διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό και έτσι να ενημερωθεί πλήρως για τις υπάρχουσες ελλείψεις.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες προσλήψεις για την ενίσχυση ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς επίσης και στις αλλαγές που από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα γίνονται στον τομέα της υγείας με στόχο να βελτιωθεί η προηγούμενη κακή κατάσταση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που αφορούν το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, κάνοντας λόγο για 5 μόνιμους ιατρούς, 3 επικουρικούς και 18 άτομα λοιπό νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό με στόχο την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι η διαδικασία αναμένεται άμεσα να προχωρήσει.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας από πλευράς του τόνισε ιδιαίτερα τη διάθεση συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα στον χώρο της υγείας στην Ιεράπετρα. Αναφέρθηκε στην συνεργασία και από κοινού διεκδίκηση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς του Δήμου για θέματα, όπως το νοσοκομείο, ενώ σε δηλώσεις του δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στην Ιεράπετρα μαρτυρά αληθινό και ουσιαστικό ενδιαφέρον, γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε σε άμεσες και ουσιαστικές αυτή τη φορά λύσεις.

Όπως ανέφερε «H κοινωνία της Ιεράπετρας περιμένει τα λόγια να γίνουν πράξεις. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά και από πολλούς, ωστόσο εξακολουθούμε να είμαστε  πάντα σε αγωνιστική ετοιμότητα όχι μονό για το θέμα του Νοσοκομείου αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα. Όλοι μαζί ενωμένοι είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως ότου δικαιωθούμε!» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας με αφορμή την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.