Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για το σαμποτάζ τον Ιούνιο του 1942 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου:

“Η ανατίναξη γερμανικών αεροσκαφών και αποθηκών με εκρηκτικά, κατά τη νύχτα της 13ης Ιουνίου 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, από μέλη του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής  (τους: G. Bergé, J. Mouhot,  P. Léostic,  J. Sibard, G. Jellicoe και τον Κ. Πετράκη), μαζί με το σαμποτάζ που είχε προηγηθεί, στο αεροδρόμιο Καστελίου, στις 7 Ιουνίου 1942, ήταν καίρια πλήγματα για την δράση των γερμανικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον βρετανικών νηοπομπών που είχαν κατεύθυνση προς τη Βόρεια Αφρική, εμποδίζοντας συνάμα το επόμενο διάστημα, την ενίσχυση των ναζιστικών δυνάμεων του στρατηγού Ρόμελ.  
 

Η αντιστασιακή αυτή πράξη στην πόλη μας είχε άμεσα βαρύτατες συνέπειες, καθώς μια ημέρα αργότερα, στις 14 Ιουνίου, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 50 επιλεγμένα πρόσωπα του τόπου μας (που μαζί με άλλους 12 εκτελεσθέντες, αποτελούν τους 62 εθνομάρτυρες εκείνου του ζοφερού Κατοχικού μήνα για το Ηράκλειο).

Η πορεία προς την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς κατακτητές υπήρξε μια μακρά διαδρομή, με γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης, και μεγάλων θυσιών. Η Μνήμη των αγώνων αυτών για την ανάκτηση της Ελευθερίας, πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή. Διαρκής παρακαταθήκη αξιών, φωτεινό παράδειγμα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές του τόπου μας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook