Να διασφαλιστεί η δωρεάν ένταξη στους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις όλων των οικογενειών, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις ζητά η ΟΓΕ Ηρακλείου με αφορμή την έναρξη υποβολής αιτήσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

“Το ξεκίνημα κατάθεσης αιτήσεων για εγγραφή βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς στους Δήμους του νομού Ηρακλείου γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκεται στον αέρα η λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.  Αυτό συμβαίνει γιατί  η χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα λάβουν, καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ.

Για τη χρονιά 2016 – 2017 το ποσό που θα δοθεί για την υλοποίηση του προγράμματος θα είναι μειωμένο και θα ανέλθει στα 175 εκατομμύρια ευρώ (93 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 82 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους). Ποσό που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού τα αντίστοιχα χρήματα για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016 (184 εκατομμύρια ευρώ, 137,9 εκατομμύρια από το  ΕΣΠΑ και 46,1 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους) άφησαν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 45.000 βρέφη και νήπια. Μάλιστα φέτος δεν έχουν αποδοθεί ακόμη τα 46,1 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι και οι σταθμοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου τους. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής είναι πολύ περισσότερα, αφού το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στα παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα. Οι λαϊκές οικογένειες στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλούνται κάθε χρόνο ή να πληρώσουν τροφεία, ή να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό ή να τα κρατήσουν σπίτι.

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών θα γίνει ακόμη δυσκολότερη τη νέα χρονιά, καθώς από δω και πέρα η χρηματοδότηση  που προβλέπεται μέσω του προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Το γεγονός, ότι ο ίδιος ο γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του θα έχει ως αποτέλεσμα την περεταίρω πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών και ταυτόχρονα την ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών και τη μείωση του προσωπικού τους, καθώς ο αριθμός που θα προσληφθεί θα εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί και ο “κόφτης” που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο οποίος θα περικόπτει δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, ανάμεσα σε αυτές μισθούς και κοινωνικές παροχές.

Επιπλέον καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την οποία προσπαθεί να παρουσιάσει σαν «επιτυχία».

Οι νέοι γονείς, η εργατική –λαϊκή οικογένεια, δεν μπορούμε  να αποδεχτούμε  ως δεδομένο ότι και φέτος ακόμα λιγότερα παιδιά θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς. Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού, για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίησή του. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ατομική -αποκλειστική ευθύνη των γονιών και ιδιαίτερα της μητέρας. Ούτε να λειτουργούν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί ως “παιδοφυλακτήρια” ή parking, για όσους γονείς εργάζονται και δεν έχουν κάποιον συγγενή να προσέχει τα παιδιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς,  μαζί με τα σωματεία τους και τις ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) να διεκδικήσουν δυναμικά από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές:

Να διασφαλιστεί η δωρεάν ένταξη στους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις όλων των οικογενειών, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν τα τροφεία  και να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σε δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και ποιοτικό φαγητό.

Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Να κατασκευαστούν νέοι, σύγχρονοι δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που θα εξασφαλίζουν με την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, ενιαία, την κάλυψη των αναγκών προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης σε όλα τα παιδιά χωρίς κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις, γιατί αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και δικαίωμά τους.

Κανένα βρέφος ή νήπιο εκτός β/ν σταθμών. Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Δίχρονη Προσχολική Αγωγή με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook