Την επιβολή τραπεζικού φόρου που θα συμβάλει κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο που συμμετέχει στις συνομιλίες.

«Είναι κάτι που εξετάζεται γιατί θα συμπεριλαμβάνει ιδιώτες πιστωτές όμως δεν θα πυροδοτήσει «χρεοκοπία». Όμως οι τράπεζες είναι πλήρως αντίθετες σε αυτή την επιλογή, ενώ οι διάφορες εκθέσεις της κάθε τράπεζας στο ελληνικό χρέος καθιστά τον υπολογισμό του φόρου πολύ περίπλοκο», τόνισε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε δε, ότι την ιδέα του τραπεζικού φόρου έριξε στο τραπέζι η Γαλλία ως εναλλακτική επιλογή της εθελοντικής αναδιάταξης του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, την οποία οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι συνιστά χρεοκοπία.

«Ο φόρος θα συζητηθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα που θα ανέρχεται γύρω στα 110 δισ. ευρώ ή ελαφρώς υψηλότερα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ο φόρος θα μπορούσε να συνεισφέρει περί τα 20 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, και  σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε εμπιστευτικό έγγραφο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, η επιβολή φόρου στις τράπεζες σε συνδυασμό με την παροχή φθηνότερων και μεγαλύτερης διάρκειας δανείων συνιστούν την λιγότερο ριψοκίνδυνη επιλογή για την επιπλέον χρηματοδότηση της υπερχρεωμένης Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Jean Leonetti επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν την επιβολή φόρου στις τράπεζες ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα, οι οποία χρειάζεται επιπλέον 115 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014, αναφέρει το Reuters. 

\”Είναι μια από τις λύσεις που σχεδιάζονται, έχει ως πλεονέκτημα ότι δεν παρεμβαίνουν άμεσα στο πλαίσιό της οι τράπεζες και επομένως δεν δημιουργεί δυνητικά μια χρεοκοπία\” εκ μέρους της Ελλάδας, \”ούτε δημιουργεί ένα αρνητικό (πιστωτικό) γεγονός\” , δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Leonetti ενώ πρόσθεσε ότι \”Αξίζει να μελετηθεί η πρόταση\”.

Όπως αναφέρει στο Reuters πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις, μια μικρή επιβάρυνση στις τράπεζες θα μπορούσε να αποφέρει 10 δισ. ευρώ ανά έτος, που σημαίνει συνολικά έσοδα ύψους 30 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Βασικό μειονέκτημα του συγκεκριμένου σχεδίου, σύμφωνα με την πηγή, είναι ότι πρόκειται να επιβαρύνει τόσο τις τράπεζες εκείνες που διακρατούν ελληνικά ομόλογα όσο και αυτές που δεν είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα αν και, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το μεγαλύτερο βάρος να το επωμιστούν οι τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Μια τραπεζική πηγή και ένα κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζουν πως η ένταξη μιας φορολογικής πρότασης στοχεύει στο να πιέσει τις τράπεζες και τους ιδιώτες στο να συμφωνήσουν σε μια αποδεκτή μορφή εθελοντικής ιδιωτικής συμμετοχής στη στήριξη της Ελλάδας.

Προτείνει ο φόρος να συνδυαστεί με μια δέσμευση των ελληνικών τραπεζών ότι θα μετακυλίσουν τις μεγάλες τους διακρατήσεις σε κρατικό χρέος, με μια επέκταση των ωριμάνσεων καθώς και με περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα.

Το έγγραφο δεν αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο στελέχη υποστηρίζουν πως εξετάζεται η επέκταση των ωριμάνσεων στα 30 χρόνια και η μείωση των επιτοκίων στο 3,5% από το αρχικό 5,5%, το οποίο μειώθηκε στο 4,5% το Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να αποτρέψει το πιστωτικό γεγονός, που θα προκαλούσε την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου και την ολοκληρωτική ή επιλεκτική χρεοκοπία.

Παράλληλα, στο έγγραφο τονίζεται πως άλλες επιλογές, όπως η επαναγορά του ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων και το γαλλικό σχέδιο για εθελοντική μετακύλιση των ωριμάνσεων θα προκαλούσαν επιπλέον κόστος στους δανειστές.

Με αυτά τα σενάρια, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα έπρεπε να παρέχουν δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών και να τους παρέχουν με εγγυήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Τέλος, η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα επέφερε τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτό, που πλέον αγγίζει το 160% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και θα το έκανε πιο βιώσιμο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τη λύση με το μεγαλύτερο κόστος

capital.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook