Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 14 Ιούνη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Φλουρή Χάρη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, στον οικισμό της Κνωσού και στον αρχαιολογικό χώρο με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα 13 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στη θέση Βλυχιάς.

Αν και η έκταση της πυρκαγιάς ήταν μικρή αναδείχτηκε η έλλειψη πυροπροστασίας σε μια περιοχή που είναι κοντά στον οικισμό της Κνωσού αλλά και σε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία προσπάθησε να επιχειρήσει σε μια έκταση, χωρίς καμία πρόσβαση σε δρόμους ή αντιπυρικές ζώνες. Επιπλέον, δεν υπήρχε πρόσβαση σε απόθεμα νερού με αποτέλεσμα να διανύουν τα οχήματα μεγάλες αποστάσεις για να γεμίσουν με νερό. Σε όλη την περιοχή, πυροσβεστικοί κρουνοί υπάρχουν μόνο πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι δύο αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται εκτός του ανακτόρου είναι εκτεθειμένοι. 

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πυροπροστασίας συνολικά, κάτι που το ΚΚΕ έχει αναδείξει κατ’επανάληψη μέσα και έξω από τη βουλή. 

Η φετινή ανομβρία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που προκύπτουν από την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις που οδηγούν στην υποστελέχωση και υποβάθμιση υπηρεσιών, την έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, μια πολιτική που οδηγεί στην απαξίωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας με τη διαρκή μείωση των δαπανών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τη μεταφορά ευθύνης στους ΟΤΑ στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», τον εθελοντισμό κλπ. 

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα, κονδύλια και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να αντιστραφεί η υπολειτουργία των υπηρεσιών, η αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η πλήρης υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που πλήττει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, για να μην επαφίεται και φέτος η πυροπροστασία στην αίσθηση καθήκοντος των εργαζομένων στην πυροσβεστική.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook