Ερώτηση κατατέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από τον Σωκράτη Βαρδάκη, αναφορικά με την καταστροφή που αναμένεται να υπάρξει στην φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω της εκτεταμένης σχινοκαρπίας εξαιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ο βουλευτής αφού αναδεικνύει το πρόβλημα, ζητάει με την ερώτησή του, να ενημερωθεί για τις ενέργειες που θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

"Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή σε πολλές περιοχές του Ν. Ηρακλείου.

Αρχικά η ανθοφορία των ελαιοδέντρων εμφανίστηκε αρκετά πλούσια σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Νομού. Εν συνεχεία όμως διαπιστώθηκε ότι η καρποφορία παρουσίασε ολική καταστροφή από ζημιές στην φάση της καρπόδεσης που κυμαίνονται σε ποσοστά από 90-100%, εκδηλούμενη κατά διαφορετικές μορφές στις διάφορες περιοχές. Στις χαμηλότερες πρωιμότερες ζώνες παρουσιάστηκε με το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», ενώ στις υψηλότερες και οψιμότερες με το φαινόμενο της πλήρους αποτυχίας της καρπόδεσης.

 Το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας» που χαρακτηρίζεται από το ότι η πλειονότητα των καρπών του δένδρου είναι πολύ μικροί, άσπερμοι, δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνήθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν, είναι γνωστό ότι προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης (καρπόδεσης) των ανθέων δηλ. υψηλές θερμοκρασίες και αφορούν θερμοκρασίες υπό σκιά, πράγμα που δεν αποκλείει το ότι υπό τον ήλιο στο επίπεδο των καλλιεργειών μπορεί να σημειώθηκαν ακόμη υψηλότερες σε συνδυασμό με τη φετινή ανομβρία.

Επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων του Ν. Ηρακλείου ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και έχουν σαν μοναδικό εισόδημα το αγροτικό.

Επειδή και με δεδομένη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, η ολική καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των αγροτών της περιοχής μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα καιρικά φαινόμενα;"