Οδηγίες για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καύσωνα κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Ο ΙΣΗ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους σε περίπτωση που νιώσουν αδιαθεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Αγαπητοί συμπολίτες,                                                                                                                      

 Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος βρισκόμαστε προ των πυλών της έλευσης του πρώτου κύματος του καύσωνα. Έχουμε πλέον συνηθίσει και εξοικειωθεί με την αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών, αλλά μία υπενθύμιση των κυριότερων μέσων προστασίας είναι πάντα χρήσιμη και αναγκαία. 

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και το σώμα εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις συνθήκες, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του οργανισμού. Έτσι σταδιακά εμφανίζονται τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, τα οποία θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν και να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα αυτά είναι έντονος πονοκέφαλος, ατονία, λιποθυμία, αυξημένη θερμοκρασία, ναυτία, έμετοι, ταχυκαρδία ακόμα και σπασμούς. 

Τα κυριότερα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

1ον: Αποφεύγουμε την έκθεση στο ηλιακό φως. Αναζητήσουμε σκιερά μέρη με ρεύμα αέρα ή κλιματιζόμενους χώρους. Προτιμάμε να φοράμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση αντιηλιακών προστατευτικών μέτρων (καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό γαλάκτωμα).

2ον: Σε συνθήκες καύσωνα  αποφεύγουμε την σωματική κόπωση. Αποφυγή γυμναστικής, αερόβιας άσκησης σε ημέρες με υψηλή θερμοκρασία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, αγρότες), οι οποίο θα πρέπει να αποφεύγουν την εργασία κατά τις μεσημεριανές ώρες.

3ον: Τροποποιούμε την διατροφή μας :

- Πρόσληψη άφθονων υγρών (νερού-φυσικών χυμών), αποφυγή αναψυκτικών και  σακχαρούχων ποτών.

- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συνηθισμένο είναι το λάθος της κατανάλωσης κρύας μπύρας, η οποία πρόσκαιρα δίνει μια αίσθηση δροσιάς, αλλά στην συνέχεια οδηγεί σε αφυδάτωση.

- Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

4ον : Χρησιμοποιούμε κλιματιστικά και ανεμιστήρες.

5ον: Συχνά και δροσερά μπάνια.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δώσουμε στα άτομα υψηλού κινδύνου, σε ανθρώπους δηλαδή που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεοπλάσματα).

Τα προληπτικά μέτρα στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα και να υπάρχει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους.

Κάποιοι ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, αντιψυχωσικά, ορμονοθεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για την ανάγκη πιθανής τροποποίησης ή ακόμα και διακοπής της αγωγής τους για τις ζεστές ημέρες, καθώς κάποια φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπλοκές του καύσωνα."