Ο επικήδειος λόγος στον αείμνηστο Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων που έφυγε πολύ νωρίς....

Σε βαρύ κλίμα πένθους συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο κλάδος Υγείας στην Κρήτη "συνόδεψε" το μεσημέρι της Τετάρτης, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπο Δουλγεράκη στην τελευταία του κατοικία στις Μοίρες Ηρακλείου.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διοικητικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γεώργιος Φραγκιαδάκης, ο οποίος προσπάθησε μέσα σε ένα κείμενο να χωρέσει την τεράστια προσφαρά του αείμνηστου Λάμπη Δουλγεράκη στην δημόσια Υγεία επι 20 σχεδόν ολόκληρα χρόνια. 

Κάτι που είναι πολύ δύσκολο...

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός 

"Αξιαγάπητε Διοικητή του Νοσοκομείου μας, φίλε Λάμπη. 

Σήμερα, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, οι συνάδελφοι του Ιδρύματος και τα μέλη του συλλόγου των εργαζομένων μου ανέθεσαν ένα βαρύ  φορτίο, αυτό του αποχαιρετισμού σου, που όλοι μας στα Χανιά είχαμε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί τόσο σύντομα. 

Είμαστε όλοι εδώ, στεκόμαστε πλάι σου, μαζί με την οικογένεια σου, τους φίλους σου για να σε συντροφεύσουμε στο τελευταίο σου ταξίδι.

Είμαστε όλοι εδώ αγαπημένε μας Διοικητά, δίπλα σου, όπως ήσουν εσύ τόσα χρόνια  δίπλα μας, ως συνεργάτης, ως φίλος και προπάντων ως άνθρωπος. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια την αξία σου και τη πολύτιμη προσφορά σου στο Νοσοκομείο μας. Θα προσπαθήσω όμως, ο κόσμος πρέπει να μάθει γιατί αγαπήθηκες από τους «συνεργάτες σου» στα Χανιά όπως ο ίδιος αποκαλούσες δημόσια, πρέπει να μάθουν για το υποδειγματικό σου έργο, , μέσα από το δύ7σκολο ρόλο  του ηγέτη ενός απαιτητικού και με ιδιαίτερες ανάγκες νοσοκομείου.

Εκλεκτέ φίλε μου, κάποτε μου είπες, «Γιώργο ταξίδεψα σε μια πόλη μακριά από τη Κρήτη, εκεί όταν κατάλαβαν ποιος είμαι με πλησίασαν οι κάτοικοι και με ρωτούσαν για πράγματα που έχουμε καταφέρει στα Χανιά και εγώ τα θεωρούσα δεδομένα». Και συνέχισες, κοιτώντας με στα μάτια με το βλέμμα του ηγέτη που θέλει να μοιραστεί την ικανοποίηση του και να εμπνεύσει για το μέλλον τους συνεργάτες του, και μου είπες: «Θέλω να το πεις στο προσωπικό πόσο περήφανος είμαι για τη δουλειά τους, να κοινοποιήσουμε στο Υπουργείο ότι κάνουμε εδώ, να μάθουν ότι το προσωπικό μας εργάζεται παρά τις δυσκολίες και καταφέρνει πράγματα που  άλλοι τα αναφέρουν ως παράδειγμα και προσπαθούν να ακολουθήσουν τα βήματα μας».

Αγαπητέ Λάμπη, να είσαι σίγουρος ότι τώρα και στο μέλλον πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναφέρονται στα έργα σου, από τον πιο απλό υπάλληλο που υπηρετεί τον πολίτη στις υπηρεσίες υγείας, εκεί όπου εσύ έδωσες όλες σου τις δυνάμεις, μέχρι τους επόμενους υπουργούς που θα αναλάβουν το τομέα που τίμησες με τις γνώσεις σου, την  αποτελεσματικότητα σου και τη πίστη σου. Όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουν μαζί σου κατάλαβαν από τις πράξεις σου ότι ήσουν ένας χαρισματικός ηγέτης που μπορούσες να εμπνεύσεις σιγουριά και πίστη για την επιτυχία των δύσκολων στόχων που έθετες. .

Ο Διοικητής μας, ο Χαράλαμπος Δουλγεράκης για όσους δεν γνωρίζουν, ξεκίνησε τη καριέρα του στο χώρο της υγείας πριν 20 χρόνια αλλά η επαγγελματική του σταδιοδρομία σε θέσεις ευθύνης άρχισε σε ηλικία 32 ετών, όπου διετέλεσε ως Διευθύνων Σύμβουλος,  Γενικός Διευθυντής, Σύμβουλος Ανάπτυξης και οικονομικός σύμβουλος σε εταιρείες που είχαν έδρα το Ηράκλειο αλλά η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επεκτεινόταν σε όλη την Ευρώπη.

Η Κρήτη, η πατρίδα του, ήταν πάντα η βάση του που δεν ήθελε να αποχωριστεί, ωστόσο η δράση του στον επιχειρηματικό κλάδο ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα, τη Κύπρο και πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Το 1995 ξεκινάει μια ακόμα επιτυχημένη καριέρα στο τομέα της Υγείας, όπου ο τότε Υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου τον επιλέγει Πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Ηράκλειου Βενιζέλειο – Πανάνειο, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. 

Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει, παράλληλα με τα καθήκοντα του, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Υγείας των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου με 3-ετή θητεία και το 1999 αξιολογείται και τοποθετείται ξανά στο ίδιο αξίωμα από τον τότε Υπουργό Υγείας Λάμπρο Παπαδήμα επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Σημίτη μέχρι και το 2002.

Παράλληλα εξακολουθεί να υπηρετεί ως Πρόεδρος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μέχρι το 2002, αφού τον εμπιστεύτηκε για ακόμη μια φορά ο επόμενος υπουργός υγείας ο Αλέκος Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχε στενή συνεργασία με στόχο την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας 

Το 2002 τοποθετείται Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, αφού αναγνωρίζεται το έργο του και από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Στεφανή, με τον οποίο συνεργάστηκε μέχρι το 2004.

Το 2010 επιλέγεται ξανά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αποτελεί πλέον έναν από τους κορυφαίους Διοικητές Νοσοκομείων σύμφωνα με τον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος λαμβάνει συνεχώς προτάσεις βελτίωσης λειτουργίας των Μονάδων Υγείας από τον  άξιο Χαράλαμπο Δουλγεράκη.

Η θητεία του η οποία έληξε χθες το μεσημέρι αυτή την ώρα αξιολογήθηκε θετικά από ακόμα 7 Υπουργούς Υγείας διαφορετικών κυβερνήσεων και όλοι τους τίμησαν το έργο του και την αποτελεσματικότητα του ως Διοικητή Νοσοκομείου. 

Στα Χανιά έδωσε όλες του τις δυνάμεις, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης το όραμα του ήταν πάντα να βελτιώνει τις υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο Χανίων αναπτύχθηκε ιατρικά χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, αύξησε τις κλίνες του, το προσωπικό του σε ειδικότητες που μόνο ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα μπορούσε να διαθέτει και κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα εξοπλίζοντας το Νοσοκομείο Χανίων με  νέες τεχνολογίες στις Μονάδες Επείγουσας Φροντίδας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τοποθετώντας Μαγνητικό Τομογράφο στο Νοσοκομείο Χανίων,  ενός από τα 5 της Χώρας.. Έδωσε μάχη σκληρή προκειμένου να πετύχει αυτά και πολλά ακόμα τα οποία ήταν πρωτοπόρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού συνεργάστηκε με Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες, κοιτώντας πάντα πιο μπροστά από όλους, χωρίς να χάνει καμία ευκαιρία για το Νοσοκομείο μας. 

Μάλιστα, για το «Νοσοκομείο μας» όπως ο ίδιος αποκαλούσε, στη τελευταία του έκθεση απολογισμού έγραψε το εξής: 

«Το Νοσοκομείο κατέχει ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το οποίο σε άλλες περιοχές αποτελεί διαρκές αίτημα, δηλαδή η θετική σχέση που συνδέει το νοσοκομείο με την τοπική κοινωνία σε επίπεδο στάσεων και αντιλήψεων, στην περίπτωση του νοσοκομείου Χανίων αποτελεί ήδη δεδομένο. Ο πληθυσμός της περιοχής θεωρεί το νοσοκομείο θεμελιώδη λίθο της τοπικής ζωής, και αναφέρεται σε αυτό ως «το νοσοκομείο μας».

Αυτό ήταν το όραμα του, το νοσοκομείο να αποτελεί θεμελιώδη λίθο της κοινωνίας και εμείς που υπηρετούμε σε αυτό να είμαστε μια οικογένεια που εργάζεται ώστε να εξακολουθούν οι πολίτες να αναφέρονται σε αυτό με περηφάνια ότι τους ανήκει και εμπιστεύονται την υγεία των ίδιων και των  παιδιών τους. 

Αγαπημένε μας Διοικητά, φίλε μας Λάμπη, 

Είμαστε όλοι εδώ, για σένα που ήσουν ο  ηγέτης μας, η έμπνευση μας, το στήριγμα μας στα δύσκολα. Η καρδιά μας χτυπάει δυνατά στο άκουσμα του ονόματος σου και κάθε φορά που θα ακούμε το όνομα σου στο μέλλον θα λέμε ο δικός μας διοικητής, ο δικός μας άνθρωπος, αυτός που ήξερε να εκτιμά, να σέβεται, να αγωνίζεται για όλους τους συνανθρώπους μας. Η οικογένεια σου  δικαιούται να είναι περήφανη για όσα έκανες για εμάς, για τους συμπολίτες σου, για όλους τους Κρητικούς. 

Λάμπη, μη ξεχάσεις εκεί που πας το «νοσοκομείο μας». Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον σπουδαίο Διοικητή μας. 

Αντίο Φίλε μας. "